Karalábéleves és sonkás kenyér

nlc | 2004. Február 05.
Karalábéleves és sonkás-olívabogyós kenyér. Kenyérsütõ gép sem kell hozzá, és egyszerû megsütni. Ki ne felejtsd belõle a sajtot, a tejszínt. Egészségesen ebédre és vacsorára is!




Karalábéleves

Hozzávalók

• 4 db friss karalábé
• 30 g zsír
• 20 g vaj
• 1 dl tejföl
• 1/2 dl tejszín
• 1 csomó petrezselyemzöld
• 20 g liszt
• 10 g kristálycukor
• só, őrölt bors


Elkészítése

A karalábét megtisztítjuk, és egyenletes hasábokra vagy kockára, a zöldpetrezselymet finomra vágjuk. A zsírt megolvasztjuk, beletesszük a metéltre vágott karalábét, kevés cukrot, és fedő alatt megpároljuk. Ekkor felengedjük csontlével vagy vízzel, és majdnem puhára főzzük. Amíg a leves fő, világos vajas rántást készítünk, elkeverjük benne a petrezselyem zöldjét, kevés hideg vízzel, a tejföllel és a tejszínnel simára keverjük, és a leveshez adjuk. Kiforraljuk, és ha szükséges, utánaízesítjük cukorral, borssal. Betétként apró vajas galuskát adhatunk, amelyet külön főzzünk meg. A levest forrón tálaljuk.


Sonkás kenyér





Hozzávalók:


• 30 dkg sonka
• 10 dkg liszt
• 1 tasak élesztő
• 2 dl tej
• 3 tojás
• 1 dl olaj
• 20 dkg trappista sajt
• 2 csipetnyi négyfűszerkeverék
• vaj
• só


Elkészítése:

A lisztet és az élesztőt összekeverjük. A sonkát apró kockákra vágjuk. A tojásokat villával felverjük, majd apránként hozzáadjuk a lisztet, és teljesen sima masszává keverjük. Állandóan kevergetve hozzáadjuk a tejet, az olajat, a sonkát és a reszelt sajtot. Megsózzuk, és belekeverjük a négyfűszer-keveréket is.

Kivajazott, lisztezett, 26 cm hosszú sütőformába öntjük, letakarjuk, és meleg helyen 15 percig kelesztjük. Forró sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e). Amikor kész, a formából óvatosan kivesszük, és szeletekre vágva kínáljuk. Melegen is, hidegen is finom.


Exit mobile version