Karalábéleves
Hozzávalók
4 db friss karalábé
30 g zsír
20 g vaj
1 dl tejföl
1/2 dl tejszín
1 csomó petrezselyemzöld
20 g liszt
10 g kristálycukor
só, őrölt bors
Elkészítése
A karalábét megtisztítjuk, és egyenletes hasábokra vagy kockára, a zöldpetrezselymet finomra vágjuk. A zsírt megolvasztjuk, beletesszük a metéltre vágott karalábét, kevés cukrot, és fedő alatt megpároljuk. Ekkor felengedjük csontlével vagy vízzel, és majdnem puhára főzzük. Amíg a leves fő, világos vajas rántást készítünk, elkeverjük benne a petrezselyem zöldjét, kevés hideg vízzel, a tejföllel és a tejszínnel simára keverjük, és a leveshez adjuk. Kiforraljuk, és ha szükséges, utánaízesítjük cukorral, borssal. Betétként apró vajas galuskát adhatunk, amelyet külön főzzünk meg. A levest forrón tálaljuk.
Sonkás kenyér
30 dkg sonka
10 dkg liszt
1 tasak élesztő
2 dl tej
3 tojás
1 dl olaj
20 dkg trappista sajt
2 csipetnyi négyfűszerkeverék
vaj
só
Elkészítése:
A lisztet és az élesztőt összekeverjük. A sonkát apró kockákra vágjuk. A tojásokat villával felverjük, majd apránként hozzáadjuk a lisztet, és teljesen sima masszává keverjük. Állandóan kevergetve hozzáadjuk a tejet, az olajat, a sonkát és a reszelt sajtot. Megsózzuk, és belekeverjük a négyfűszer-keveréket is.
Kivajazott, lisztezett, 26 cm hosszú sütőformába öntjük, letakarjuk, és meleg helyen 15 percig kelesztjük. Forró sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e). Amikor kész, a formából óvatosan kivesszük, és szeletekre vágva kínáljuk. Melegen is, hidegen is finom.