Csõben sült sajtos póréhagyma és borsütemény

nlc | 2004. Június 10.
A "csõben sült" ételeket külön ajánljuk azoknak, akik úgy szeretnek fõzni, hogy mindent bedobálnak egy tepsibe, sütõbe zárják, és evésig eszükbe sem jut!



Csőben sült sajtos póréhagyma






Hozzávalók:

• 1 kg póréhagyma (fehér része)
• 3 dkg vaj
• 2,5 dl tyúkhúsleves (leveskockából)
• 2 dl tejszín
• 2 evőkanál kukoricakeményítő
• 25 dkg reszelt sajt
• 1 szelet főtt sonka
• őrölt szerecsendió
• őrölt bors
• só


Elkészítése:

A póréhagymát kisebb darabokra vágjuk, és a vajban 5 percig pároljuk. Sóval, borssal ízesítjük, a húslevessel meglocsoljuk, majd még 20-25 percig fedő alatt pároljuk. Amikor kész, lecsöpögtetjük. A tejszínt szerecsendióval, sóval, borssal ízesítve felforraljuk, hozzákeverjük a keményítőt, és kislángon sűrűre főzzük. A tűzről levesszük, és a sajt negyedét belekeverjük. A sonkát felkockázzuk.


Mély tepsit kivajazunk, beleszórjuk a póréhagymát és a sonkakockákat, ráöntjük a szószt, és a maradék sajttal megszórjuk. Forró sütőben addig pirítjuk, amíg a sajt ráolvad. Burgonyapürével tálaljuk


Variáció:

12 előfőzött cannelloniba (hosszúkás olasz tészta), 12 darabka pórét teszünk. Nagyon híg szószt készítünk úgy, hogy a póréhagyma főzővizéből is keverünk bele, ezzel meglocsoljuk a pórékat, majd a recept szerint megsütjük.



Borsütemény






A Borsütemény elkészítése


28 deka törött cukrot 4 egész tojással 1 óráig kavarunk. 14 deka hámozatlan darált mandulát, 7 deka vagdalt citronádot, 7 deka cukrozott narancshéjat, fél citromhéjat, 1 kanálka fahéjat, 10 szegfűszeget lassanként beleadunk. Utoljára 18 deka lisztet teszünk hozzá. Mindezekután viasszal bekent lemezen megsütjük, és kihűlés után fölszeleteljük. Igen sokáig eláll. Jó étvágyat kívánunk!

Exit mobile version