Csőben sült sajtos póréhagyma
Hozzávalók:
1 kg póréhagyma (fehér része)
3 dkg vaj
2,5 dl tyúkhúsleves (leveskockából)
2 dl tejszín
2 evőkanál kukoricakeményítő
25 dkg reszelt sajt
1 szelet főtt sonka
őrölt szerecsendió
őrölt bors
só
Elkészítése:
A póréhagymát kisebb darabokra vágjuk, és a vajban 5 percig pároljuk. Sóval, borssal ízesítjük, a húslevessel meglocsoljuk, majd még 20-25 percig fedő alatt pároljuk. Amikor kész, lecsöpögtetjük. A tejszínt szerecsendióval, sóval, borssal ízesítve felforraljuk, hozzákeverjük a keményítőt, és kislángon sűrűre főzzük. A tűzről levesszük, és a sajt negyedét belekeverjük. A sonkát felkockázzuk.
Mély tepsit kivajazunk, beleszórjuk a póréhagymát és a sonkakockákat, ráöntjük a szószt, és a maradék sajttal megszórjuk. Forró sütőben addig pirítjuk, amíg a sajt ráolvad. Burgonyapürével tálaljuk
Variáció:
12 előfőzött cannelloniba (hosszúkás olasz tészta), 12 darabka pórét teszünk. Nagyon híg szószt készítünk úgy, hogy a póréhagyma főzővizéből is keverünk bele, ezzel meglocsoljuk a pórékat, majd a recept szerint megsütjük.
Borsütemény
28 deka törött cukrot 4 egész tojással 1 óráig kavarunk. 14 deka hámozatlan darált mandulát, 7 deka vagdalt citronádot, 7 deka cukrozott narancshéjat, fél citromhéjat, 1 kanálka fahéjat, 10 szegfűszeget lassanként beleadunk. Utoljára 18 deka lisztet teszünk hozzá. Mindezekután viasszal bekent lemezen megsütjük, és kihűlés után fölszeleteljük. Igen sokáig eláll. Jó étvágyat kívánunk!