Birkapörkölt

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2005. Október 12.

Hozzávalók:

• 1,30 kg birkahús
• 2 nagyobb fej vöröshagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• zsír vagy olaj
• 3 evőkanál őrölt pirospaprika
• 2 paradicsom
• 2 zöldpaprika
• 1-2 deci víz
• 1 deci vörösbor

Elkészítése:

Az apróra vágott vöröshagymát egy-két evőkanál zsíron vagy olajon párold meg, majd egy szűrőkanál segítségével vedd ki a lábosból. A nagyobb darab színhúst vágd fel kockákra, majd rétegezve helyezd el a főzőedénybe az összes hozzávalóval, a következők szerint: alulra csontos hús kerüljön, rá a kockára vágott színhús, zöldpaprika-karikák, cikkekre vágott paradicsom, a megpárolt vöröshagyma, zúzott fokhagyma. Ha futja a hozzávalókból, akkor rétegezve folytasd: hús, zöldpaprika, paradicsom, párolt hagyma, fokhagyma. Kevés vizet (1-2 dl) önts alá, és lassú tűzön párold. A vége felé önthetsz alá még egy deci vörösbort is, és ne felejtsd el beletenni a fűszerpaprikát. Kevergetés helyett, két fülénél fogva inkább rázd meg az edényt oldalirányban – a régi idők emlékére, amikor a pásztorok nem keverték fel fakanállal, hanem enyhén jobbra-balra forgatták a bográcsot. A hús puhulásától függően két-három óra is kell, amíg az étel elkészül. Az első órában érdemes lefedni, hogy segítsük a hús puhulását és az ízek összeolvadását.

Exit mobile version