Hozzávalók:
1,30 kg birkahús
2 nagyobb fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
zsír vagy olaj
3 evőkanál őrölt pirospaprika
2 paradicsom
2 zöldpaprika
1-2 deci víz
1 deci vörösbor
Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát egy-két evőkanál zsíron vagy olajon párold meg, majd egy szűrőkanál segítségével vedd ki a lábosból. A nagyobb darab színhúst vágd fel kockákra, majd rétegezve helyezd el a főzőedénybe az összes hozzávalóval, a következők szerint: alulra csontos hús kerüljön, rá a kockára vágott színhús, zöldpaprika-karikák, cikkekre vágott paradicsom, a megpárolt vöröshagyma, zúzott fokhagyma. Ha futja a hozzávalókból, akkor rétegezve folytasd: hús, zöldpaprika, paradicsom, párolt hagyma, fokhagyma. Kevés vizet (1-2 dl) önts alá, és lassú tűzön párold. A vége felé önthetsz alá még egy deci vörösbort is, és ne felejtsd el beletenni a fűszerpaprikát. Kevergetés helyett, két fülénél fogva inkább rázd meg az edényt oldalirányban a régi idők emlékére, amikor a pásztorok nem keverték fel fakanállal, hanem enyhén jobbra-balra forgatták a bográcsot. A hús puhulásától függően két-három óra is kell, amíg az étel elkészül. Az első órában érdemes lefedni, hogy segítsük a hús puhulását és az ízek összeolvadását.