Belsõ égés

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2006. Február 14.
Hûvös idõben, nemcsak egy jól fûtött, meleg szoba képes felmelegíteni bennünket, gyakran ugyanezt a hatást érhetjük el egy jól kiválasztott fûszerkombinációval készült étellel is: megadja a szükséges belsõ égést.





A chili, a gyömbér, szegfűszeg, köménymag, sőt még a fahéj is, bár elsősorban a déli fekvésű országok kedvelt fűszernövényei, enyhe csípős, szúrós aromájuk révén – csakúgy, mint a forralt bor – meleg hőhatást keltenek szervezetünkben.

A chili paprika a húsos paprikák családjába tartozik, különböző változatban az édeskésebb íztől az erősen maró csípősig terjedhet. A mexikói konyha legkedveltebb fűszere, ahol a



fűszerpaprika őrleményét, más fűszerekkel elkeverve használják, sőt, még az édességekből sem hagyják ki. Csípős ízét a kínai és az indiai konyha is gyakran alkalmazza.

Bizonyos fajtája gyógynövényként is felhasználható. Serkenti a vérkeringést, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatást érhetünk el vele.

A gyömbér erősen pikáns aromájú, csípős, ugyanakkor enyhén édeskés ízű fűszer. Az ázsiai konyha kedveli, különösen a halételekhez, rákokhoz, de




illik az édesebb, mézzel készült süteményekbe is. Felhasználása többnyire nyersen, héjától megpucolva, lereszelve, vagy őrölt por alakban történik. Gyakori fogyasztása jótékonyan hat az emésztésre és enyhítheti a reumás panaszokat.






A szegfűszeg bimbója édeskés illatú, de kesernyésen csípős ízű. Jól lehet vele ízesíteni a vadhúsokból, marhahúsból és különböző gyümölcsökből készült ételeket. Leggyakrabban fahéjjal együtt használják. A néphiedelem szerint fogfájás esetén egy-két szem szegfűszeg elrágása enyhítheti a fájdalmat.






A köménymag sokáig a magyar konyha egyik alapfűszere volt, elsősorban a babból, káposztafélékből készült ételek ízesítésére használták. Napjainkban az indiai, a thai, a mexikói és az észak-afrikai konyha is használja sáfránnyal, fahéjjal, vagy kurkumával kiegészítve. Közeli rokona, a római kömény az egyik legfontosabb indiai fűszerkeverék, a Garam masala legfőbb alapanyaga. Egyes felmérések szerint a feketebors után a második legnépszerűbb fűszer a világon. Olaját felhasználják a gyógyszer és illatszergyártásban, valamint likőrkészítéshez is.


Forró vacsorák:


Sertéshús chilimártással (mexikói)
Csirkecurry (indiai)
Téli csatni (chutney)

Penne mediterrán raguval



 

Exit mobile version