A chili paprika a húsos paprikák családjába tartozik, különböző változatban az édeskésebb íztől az erősen maró csípősig terjedhet. A mexikói konyha legkedveltebb fűszere, ahol a
Bizonyos fajtája gyógynövényként is felhasználható. Serkenti a vérkeringést, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatást érhetünk el vele.
A gyömbér erősen pikáns aromájú, csípős, ugyanakkor enyhén édeskés ízű fűszer. Az ázsiai konyha kedveli, különösen a halételekhez, rákokhoz, de
A szegfűszeg bimbója édeskés illatú, de kesernyésen csípős ízű. Jól lehet vele ízesíteni a vadhúsokból, marhahúsból és különböző gyümölcsökből készült ételeket. Leggyakrabban fahéjjal együtt használják. A néphiedelem szerint fogfájás esetén egy-két szem szegfűszeg elrágása enyhítheti a fájdalmat.
A köménymag sokáig a magyar konyha egyik alapfűszere volt, elsősorban a babból, káposztafélékből készült ételek ízesítésére használták. Napjainkban az indiai, a thai, a mexikói és az észak-afrikai konyha is használja sáfránnyal, fahéjjal, vagy kurkumával kiegészítve. Közeli rokona, a római kömény az egyik legfontosabb indiai fűszerkeverék, a Garam masala legfőbb alapanyaga. Egyes felmérések szerint a feketebors után a második legnépszerűbb fűszer a világon. Olaját felhasználják a gyógyszer és illatszergyártásban, valamint likőrkészítéshez is.
Forró vacsorák:
Sertéshús chilimártással (mexikói)
Csirkecurry (indiai)
Téli csatni (chutney)
Penne mediterrán raguval