Tökmagos zöldségkrém

nlc | 2007. Augusztus 22.

A héj nélküli tökmag bioboltokban, de már nagyobb szupermarketekben is kapható. A magyar ízvilágtól egy kicsit talán távol áll ez a vegetáriánus étrendből szinte kihagyhatatlan pástétom (a répa és a zeller elhagyásával közkedvelt mexikói dipet kapunk), mivel a tökmag jelentős mennyiségben tartalmazza a szervezet számára hasznos ómega-3-zsírsavakat, védi a májat, a benne található E-vitaminnak sejtmegújító hatása van, és A-vitaminnal kiegészülve segíti a szervezet betegség, illetve műtét utáni felépülését.

Hozzávalók:


• 10 dkg tökmag
• 1 sárgarépa
• fél zeller
• egy kisebb fej lila hagyma
• 1-2 gerezd fokhagyma
• őrölt kömény
• olívaolaj
• citromlé


Elkészítés:

A zöldséget reszeld le, a tökmagot egy száraz serpenyőben 2-3 perc alatt pirítsd meg, majd daráld le. Keverj hozzá 0,5-1 dl olívaolajat (először mindig kevesebbet, és ha szükséges, akkor hígítsd „cseppenként”), szórd bele a fűszereket, az apróra vágott lila hagymát, fokhagymát, egy kiskanál citromlevet, és botmixerrel keverd krémes állagúra.

Exit mobile version