A héj nélküli tökmag bioboltokban, de már nagyobb szupermarketekben is kapható. A magyar ízvilágtól egy kicsit talán távol áll ez a vegetáriánus étrendből szinte kihagyhatatlan pástétom (a répa és a zeller elhagyásával közkedvelt mexikói dipet kapunk), mivel a tökmag jelentős mennyiségben tartalmazza a szervezet számára hasznos ómega-3-zsírsavakat, védi a májat, a benne található E-vitaminnak sejtmegújító hatása van, és A-vitaminnal kiegészülve segíti a szervezet betegség, illetve műtét utáni felépülését.
Hozzávalók:
10 dkg tökmag
1 sárgarépa
fél zeller
egy kisebb fej lila hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
őrölt kömény
olívaolaj
citromlé
Elkészítés:
A zöldséget reszeld le, a tökmagot egy száraz serpenyőben 2-3 perc alatt pirítsd meg, majd daráld le. Keverj hozzá 0,5-1 dl olívaolajat (először mindig kevesebbet, és ha szükséges, akkor hígítsd cseppenként), szórd bele a fűszereket, az apróra vágott lila hagymát, fokhagymát, egy kiskanál citromlevet, és botmixerrel keverd krémes állagúra.