Ez a sajtmártással sült makaróni olyan az amerikaiaknak, mint nekünk a káposztás cvekedli vagy a grenadírmars. Mert – mint mindenhol a világon – az Egyesült Államokban is vannak olyan házias ételek, amelyek az egyszerű, őszinte ízekről szólnak, amelyek átélhetővé teszik az otthonosság örömét, és amelyekre jó hazamenni. Az persze már „más tészta”, hogy a mártásba cheddart, egy angol eredetű sajtot tesznek – nálunk a legolcsóbban a Tescóban kapni –, a makaróni szeretete pedig az olasz bevándorlók hagyatéka. De ilyen szerencsés az ember, ha abban az országban nő fel, ahol a megmaradt kevés számú őslakos kivételével mindenki máshonnan származik, és magával hozza régi hazája kulináris kincseit.
Receptek:
|
Hozzávalók:
• 40 dkg makaróni
• só
A mártáshoz:
• 20 dkg cheddar sajt
• 1 csokor újhagyma
• 15 dkg vaj
• 15 dkg finomliszt
• 1 l tej
• 2 dl tejszín
• 2 babérlevél
• 1 evőkanál szárított kakukkfű
• 1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
• 1 nagy csipet Cayenne-bors vagy csípős őrölt pirospaprika
• só és frissen őrölt bors
1. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat). A tésztának bő 4 liter vizet forralunk egy nagy fazékban, és ha már lobogva forr, megsózzuk, aztán megfőzzük benne a makarónit.
2. Amíg a főzővíz felforr és a makaróni megfő, elkészítjük a sajtmártást. A sajtot megreszeljük, az újhagyma fehér szárát vékonyan felkarikázzuk, és a vajat egy közepes méretű fazékban mérsékelt lángon kevergetve megolvasztjuk. Ezután az olvadt vajra szórjuk a lisztet meg az újhagymát, fakanállal 1-2 percig keverjük, majd a fakanalat kézi habverőre váltjuk, és a továbbiakban ezzel keverjük a vajas-hagymás-lisztes alapot, miközben apránként hozzáöntjük a tejet és a tejszínt. Így sima, csomómentes alapmártást kapunk.
3. Az alapmártáshoz adjuk a babérleveleket, a kakukkfüvet, a szerecsendiót és Cayenne-borsot, megsózzuk-megborsozzuk, aztán 8-10 percen át folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Ekkor lehúzzuk a tűzről, belevegyítjük a reszelt sajt háromnegyedét, és megkóstoljuk, elég intenzív-e az íze, kell-e tovább fűszerezni.
4. A megfőtt makarónit leszűrjük, összekeverjük a sajtmártással, és egyenletes rétegben belesimítjuk egy kb. 20 × 30 cm-es tepsibe. A tetejére hintjük a maradék reszelt sajtot, és bő 15 perc alatt aranybarnára sütjük a forró sütőben.
4 nagy adag lesz belőle.
Elfoglalt háziasszonyokra, sokat dolgozó anyukákra, este végre összegyűlő családokra gondolva indítja útjára Stahl Judit új szakácskönyvsorozatát, csupa olyan étellel, amelyek elkészítéséhez nem kell 30-45 percnél több időt tölteni a konyhában.
A sorozat első három kötete ínycsiklandó szárnyasételeket, változatos édességeket és izgalmas olaszos tésztákat kínál, pontokba szedett, jól követhető receptekkel és rengeteg színes fotóval. „Kevés munka a konyhában, sok öröm az asztalnál.” (Stahl Judit) |