Aszalt szilvás húsgombócok

Stahl Judit | 2008. December 15.
A gyömbéres, fokhagymás, enyhén csípős szilvaszósz a kínai konyha gyönyörteljes adománya. Általában olajban sült ételek mellé adják, mint amilyen a tavaszi tekercs. Innen ugrott be, jó lenne kipróbálni valamilyen húshoz is. És ha már a szószban szilva volt a főszereplő, gondoltam, mutassa meg magát a gyümölcs az apró húsgombócokban is. Házibulikaja, de az ízesebb kategóriából.

 

Hozzávalók:

A szószhoz:

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 friss piros csilipaprika
  • 1 kisebb narancs
  • 10 dkg méz
  • 1 dl fehérborecet
  • 1 üveg 70 dkg-os magozottszilva-befőtt
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 kávéskanál kínai ötfűszer-keverék
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • ½ kávéskanál őrölt fahéj

A húsgombócokhoz:

♦ a sütéshez 2-3 dl olaj

1. A szószhoz a megpucolt fokhagymát összezúzzuk, a csilipaprikákat kimagozzuk, felcsíkozzuk, a narancs héját megreszeljük. A mézet és a borecetet összekeverjük egy 26 cm átmérőjű teflonserpenyőben, és mérsékelt tűzön 10 percig főzzük, hogy elillanjon belőle az ecet szúrós szaga. Ekkor levével együtt hozzáadjuk a szilvabefőttet, 1 dl vizet és az összes többi hozzávalót, majd az egészet halk rotyogtatással 15 perc alatt összefőzzük.

2. Ezalatt haladunk tovább. A húsgombócokhoz az aszalt szilvát annyi vízben felforraljuk, amennyi ellepi, és ha már puha, leszűrjük, aztán szinte pépesre daraboljuk. A megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. A szikkadt kenyérbelet darabokra tépkedjük és morzsásra őröljük. Ezután az összes hozzávalót alaposan összedolgozzuk, és a masszából 3 ½ cm átmérőjű gombócokat formázunk.

3.
A sütéshez egy 26 cm átmérőjű serpenyőben kb. 1 cm-es rétegben olajat forrósítunk, 1 perc alatt megpirítjuk benne a húsgombócok felét, majd mérsékelt tűzön 5-6 perc alatt – néha átforgatva – átsütjük őket. Az elkészült adagot szűrőlapáttal kiszedjük, papírtörlőn leitatjuk róluk a felesleges olajat, és ugyanígy megsütjük a többi húsgombócot.

4. Tálalás előtt a szilvaszószt turmixgépben összepürésítjük, és külön tálkában a húsgombócok mellé kínáljuk, amelyekbe egy-egy koktélpálcikát szúrunk.

Harmincöt húsgombóc lesz belőle.

 

Stahl Judit: Gyors húsos ételek

Stahl Judit ebben a könyvében azokra az elfoglalt háziasszonyokra gondolt, akik húsos ételekkel szeretnék megörvendeztetni családjukat, vendégeiket. A receptek ezúttal is pontokba szedett, jól követhető, praktikus leírások, amelyek mindig garantálják a sikert.
A sorozat további darabjai:
Gyors muffinok
Gyors, házias ételek    Kulinária Kiadó, 2008         www.stahl.hu

 

Exit mobile version