Hozzávalók:
A szószhoz:
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 friss piros csilipaprika
- 1 kisebb narancs
- 10 dkg méz
- 1 dl fehérborecet
- 1 üveg 70 dkg-os magozottszilva-befőtt
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 kávéskanál kínai ötfűszer-keverék
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- ½ kávéskanál őrölt fahéj
A húsgombócokhoz:
- 10 dkg magozott aszalt szilva
- 1 vöröshagyma
- 10 dkg szikkadt kenyérbél
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 púpos kávéskanál só
- ¼ kávéskanál csípős, őrölt pirospaprika
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- ¼ kávéskanál őrölt fahéj
♦ a sütéshez 2-3 dl olaj
1. A szószhoz a megpucolt fokhagymát összezúzzuk, a csilipaprikákat kimagozzuk, felcsíkozzuk, a narancs héját megreszeljük. A mézet és a borecetet összekeverjük egy 26 cm átmérőjű teflonserpenyőben, és mérsékelt tűzön 10 percig főzzük, hogy elillanjon belőle az ecet szúrós szaga. Ekkor levével együtt hozzáadjuk a szilvabefőttet, 1 dl vizet és az összes többi hozzávalót, majd az egészet halk rotyogtatással 15 perc alatt összefőzzük.
2. Ezalatt haladunk tovább. A húsgombócokhoz az aszalt szilvát annyi vízben felforraljuk, amennyi ellepi, és ha már puha, leszűrjük, aztán szinte pépesre daraboljuk. A megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. A szikkadt kenyérbelet darabokra tépkedjük és morzsásra őröljük. Ezután az összes hozzávalót alaposan összedolgozzuk, és a masszából 3 ½ cm átmérőjű gombócokat formázunk.
3. A sütéshez egy 26 cm átmérőjű serpenyőben kb. 1 cm-es rétegben olajat forrósítunk, 1 perc alatt megpirítjuk benne a húsgombócok felét, majd mérsékelt tűzön 5-6 perc alatt – néha átforgatva – átsütjük őket. Az elkészült adagot szűrőlapáttal kiszedjük, papírtörlőn leitatjuk róluk a felesleges olajat, és ugyanígy megsütjük a többi húsgombócot.
4. Tálalás előtt a szilvaszószt turmixgépben összepürésítjük, és külön tálkában a húsgombócok mellé kínáljuk, amelyekbe egy-egy koktélpálcikát szúrunk.
Harmincöt húsgombóc lesz belőle.
Stahl Judit: Gyors húsos ételek
Stahl Judit ebben a könyvében azokra az elfoglalt háziasszonyokra gondolt, akik húsos ételekkel szeretnék megörvendeztetni családjukat, vendégeiket. A receptek ezúttal is pontokba szedett, jól követhető, praktikus leírások, amelyek mindig garantálják a sikert. |