A tavasszal megjelenő, zsenge újburgonya az évszak egyik legfinomabb újdonsága. Vékony, szinte áttetsző héja, friss, édeskés íze összetéveszthetetlenné teszi.
Főzhetjük, gőzölhetjük, süthetjük sütőben, vagy serpenyőben, hagyományos ízekkel, vagy akár egzotikus fűszerekkel is megbolondítva. Az alább ajánlott négy változat önálló ételként is bátran megállja a helyét, aki azonban még tartalmasabb ételt szeretne készíteni, kínálja nyugodtan köretként. Jól passzol sültek, grillcsirke, vagy akár fehér húsú halak mellé.
Gőzölt újburgonya citromos fűszervajjal
Hozzávalók (2 adag)
- 1/2kg apró szemű újkrumpli, héjastul
- 2 fokhagymagerezd
- 1 babérlevél
Fűszervaj:
- 10dkg jó minőségű, puha vaj
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- fél csokor snidling
- néhány szál friss zöldfűszer, ami van: turbolya, koriander, tárkony, stb.
- 1 citrom reszelt héja
- 2tk citromlé
- só, bors
Elkészítés:
A zöldfűszereket éles késsel nagyon finomra aprítjuk. A fűszervajhoz kikeverjük a szobahőmérsékletű, puha vajat a citromlével, reszelt citromhéjjal, sóval, borssal és az összes zöldfűszerrel. Folpack fóliára kanalazzuk (vagy egy uzsonnázó zacskóból kinyomjuk), és hengerré formázzuk.
A fóliában feltekerjük, két végét lezárjuk, majd hűtőbe tesszük, hogy visszadermedjen (előre elkészíthető).
A burgonyát alaposan megmossuk, de nem hámozzuk meg (így több íz marad benne). Egy lábasban kb. háromujjnyi vizet forralunk, hozzáadjuk a 2 fokhagymagerezdet (héjával együtt) és a babérlevelet. Amikor forr, az edényre párolóedényt (vagy ha nincs, egyszerűen egy méretben passzoló szűrőt) helyezünk, az edény alja semmiképpen ne érje a vizet.
Az újburgonyát kb. 10 perc alatt puhára pároljuk a gőz fölött (a gőzölési idő krumpli fajtájától, méretétől függően eltérhet). A kész burgonyát villával kissé összenyomkodjuk, durva szemű tengeri sóval megszórjuk.
Szeleteket vágunk a fűszervajból és a forró krumplira helyezzük.
A júliusi tartalomból: • Bográcsban főtt ínyencségek |