Szőlősaláta |
A szőlőt általában desszertekhez szoktuk használni, pedig igen klassz, friss salátákat is lehet vele készíteni.
Hozzávalók:
- ½ kg méretes piros szőlő
- 1 tisztes jégsaláta vagy 1 zacskónyi vegyes salátalevél
- 2-3 ek. olívaolaj
- 20 dkg feta
- 2 kk. bazsalikom
A salátát apróra tépkedem, a szőlőt megmosom, a szemeket egyenként félbevágom. Elkeverem a salátával. A fetát kockacukornyi darabokra vágom, és rászórom a salátára. Olívaolajjal locsolom, bazsalikommal ízesítem. Elvileg hozzá lehet adni egy kevés sót is, de igazság szerint a feta van annyira sós, hogy kellemesen megadja a saláta karakterét. Jó köret natúr húsok mellé.
Lábszárpörkölt |
Az a bizonyos klasszikus…
Hozzávalók:
- 1,5 kg marhalábszár
- 2 fakanálnyi kacsa- vagy libazsír
- 2 fej vöröshagyma
- 2 paradicsom
- 2 dl száraz vörösbor
- só
- 3-4 kk. pirospaprika
- bors
- kömény
- 2 kk. kakukkfű
A húst alaposan lehártyázom, leszedem róla a faggyút, kockázom. A zsíron megdinsztelem az apróra vágott hagymát, megfuttatom a húst, és hagyom, hogy levet eresszen. Pirospaprikát teszek bele, majd a borsot és a köményt fűszerlabdában rejtve teszem húshoz. Végezetül a paradicsomokat – negyedbe vágva –, és meghintem kakukkfűvel. Hagyom, hogy felforrjon, majd kis lángon rotyogtatom – lehetőleg fedő alatt –, amíg a hús kellemesen puha nem lesz. Időközben borral pótolom az elpárolgott levét. Sózni a legvégén sózom, amikor már puha a hús.
Nokedlivel tálalom.
Borkrém |
Nem könnyű, gyerekbarát desszert, viszont hűvös őszi estéken nagyon kellemes, lassan kanalazgatható finomság.
Hozzávalók:
- 1 üveg (7 dl) marodaphne vagy más édes vörösbor
- 4-5 ek. cukor
- 1 rúd vanília
- 8 tojássárgája
A bort, a cukrot és a tojások sárgáját egy fémüstben összekeverem. Egy lábasban vizet forralok. A vaníliarudat felvágom, a magjait a keverékhez adom, majd az üstöt gőzre teszem. Habverőre „kapok”, és folyamatosan kevergetem, amíg be nem sűrűsödik. Amikor eléri a kellő állagot, akkor tálba szedem, és néhány órára a hűtőbe teszem.