nlc.hu
Gasztro
Szüreti ételek, avagy mit is készíthetünk szőlővel és borral

Szüreti ételek, avagy mit is készíthetünk szőlővel és borral

Érik a szőlő, készül a bor, tálcán kínálja magát a lehetőség, hogy főzzünk, süssünk velük. És ki akarna ellenállni a csodásan gömbölyű, lenyűgöző színű fürtöknek?

 

 Szőlősaláta

Szüreti ételek, avagy mit is készíthetünk szőlővel és borralA szőlőt általában desszertekhez szoktuk használni, pedig igen klassz, friss salátákat is lehet vele készíteni.

Hozzávalók:

  • ½ kg méretes piros szőlő
  • 1 tisztes jégsaláta vagy 1 zacskónyi vegyes salátalevél
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • 20 dkg feta
  • 2 kk. bazsalikom

A salátát apróra tépkedem, a szőlőt megmosom, a szemeket egyenként félbevágom. Elkeverem a salátával. A fetát kockacukornyi darabokra vágom, és rászórom a salátára. Olívaolajjal locsolom, bazsalikommal ízesítem. Elvileg hozzá lehet adni egy kevés sót is, de igazság szerint a feta van annyira sós, hogy kellemesen megadja a saláta karakterét. Jó köret natúr húsok mellé.

 Lábszárpörkölt


Az a bizonyos klasszikus…

Hozzávalók:

  • 1,5 kg marhalábszár
  • 2 fakanálnyi kacsa- vagy libazsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 paradicsom
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 3-4 kk. pirospaprika
  • bors
  • kömény
  • 2 kk. kakukkfű
    Szüreti ételek, avagy mit is készíthetünk szőlővel és borral

A húst alaposan lehártyázom, leszedem róla a faggyút, kockázom. A zsíron megdinsztelem az apróra vágott hagymát, megfuttatom a húst, és hagyom, hogy levet eresszen. Pirospaprikát teszek bele, majd a borsot és a köményt fűszerlabdában rejtve teszem húshoz. Végezetül a paradicsomokat – negyedbe vágva –, és meghintem kakukkfűvel. Hagyom, hogy felforrjon, majd kis lángon rotyogtatom – lehetőleg fedő alatt –, amíg a hús kellemesen puha nem lesz. Időközben borral pótolom az elpárolgott levét. Sózni a legvégén sózom, amikor már puha a hús.

Nokedlivel tálalom.

 

 Borkrém


Nem könnyű, gyerekbarát desszert, viszont hűvös őszi estéken nagyon kellemes, lassan kanalazgatható finomság.

Hozzávalók:

  • 1 üveg (7 dl) marodaphne vagy más édes vörösbor
  • 4-5 ek. cukor
  • 1 rúd vanília
  • 8 tojássárgája

A bort, a cukrot és a tojások sárgáját egy fémüstben összekeverem. Egy lábasban vizet forralok. A vaníliarudat felvágom, a magjait a keverékhez adom, majd az üstöt gőzre teszem. Habverőre „kapok”, és folyamatosan kevergetem, amíg be nem sűrűsödik. Amikor eléri a kellő állagot, akkor tálba szedem, és néhány órára a hűtőbe teszem.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top