Ribizlis joghurttorta |
Hozzávalók:
• 4 dl tejszín
• 400 g joghurt
• 10 dkg cukor
• 1 tk. vaníliaeszencia (vagy 2 csomag vaníliás cukor)
• 2 csomag instant zselatin fix
• 1 csomag babapiskóta
• kb. 1 dl langyos tej
• 10 dkg ribizli
Rétegezzünk egy kapcsos tortaforma aljába langyos tejbe mártogatott babapiskótát. A tejszínt verjük fel a cukor felével és az instant zselatin fixszel (ezt nem kell felmelegíteni, elég a folyadékhoz keverni), majd keverjük hozzá a joghurtot, a maradék cukrot és a vaníliát. A krémet öntsük a babapiskótára, és végül szórjuk meg a tetejét a leszemezett ribizlivel. Egy éjszakára tegyük hűtőbe, és másnap már fogyasztható is.
Panna cotta az Ezeregyéjszakából |
Hozzávalók:
• 4 dl tejszín
• 2,5 dl tej
• 10 g zselatin
• 5-8 dkg cukor
• 1 rúd vanília
• 3-4 sárgabarack
• 1-2 zöld kardamom
A panna cotta, az olasz tejszínpuding szinte minden évszakban fejedelmi desszert, szinte minden gyümölcs illik hozzá, ráadásul egy különleges fűszerrel egészen megbolondítható. Ebben az édességben az Ezeregyéjszakát a kardamomos sárgabarack képviseli: a gyümölcs pikánsan savanykás ízét az illatos fűszer egészíti ki.
A zselatint 3-4 evőkanál vízzel keverjük csomómentesre, majd keverjük hozzá a tejszínt, a tejet, a cukrot és a vanília kikapart magját. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel a keveréket, és dobjuk bele a maradék vaníliarudat is. A vanília apró fekete magjai a kész krémben is megjelennek. Amint felforrt a krém, adagoljuk tálkákba, poharakba, majd miután szoba-hőmérsékletűre hűlt, tegyük hűtőbe legalább 3 órára.
A panna cottát szervírozhatjuk kis desszertestálkában, illetve a tányér közepére borítva. A kardamomos sárgabarackot csak az utolsó pillanatban érdemes megcsinálni. A felezett sárgabarackokat vágott felükkel lefelé tegyük egy forró serpenyőbe fél percre, majd a „sokkot kapott” gyümölcsök mehetnek a panna cotta tetejére. A kardamomról fejtsük le a zöld héját, és a belsejében található apró fekete magvakkal szórjuk meg a barackot. Egy-egy fél barackra 1-2 apró magocska bőven elég, mert az íze átütő és jellegzetes.
Gyors banános csokikrém málnával |
Hozzávalók személyenként:
• 1 banán
• 1 púpos evőkanál instant kakaópor (vagy 1 tk. hagyományos kakaópor + 1 tk. cukor, de ha akad egy kis ek. olvasztott csokoládé, akkor azzal is tökéletes)
• 7-8 szem málna
Szemérmetlenül egyszerű édesség, viszont csokiimádóknak kötelező kipróbálni. A banánt törjük össze villával – nagyon fontos, hogy nem szabad turmixolni, mert akkor nagyon híg lesz az állaga –, és keverjük bele az instant kakaóport. A krémet öntsük tálkákba vagy poharakba. Nem tűnik túl nagy mennyiségnek az 1 banánból és 1 evőkanál instant kakaóporból kevert krém, de éppen elég, mert egészen tömény édesség. Jót tesz a krémnek, főleg nyáron, ha fél órára hűtőbe kerül, bár azonnal is fogyasztható. Tálalás előtt a banános csokikrém tetejét még pakoljuk meg friss málnával. A krémen a banán íze alig érezhető, a csokoládé és a málna pedig mindig nyerő páros.
Fotó: Myreille
Még több nyári nyalánkság: