Limoncellós tiramisu |
A klasszikus olasz édesség frissítő hatású változata.
Hozzávalók:
• 50 dkg mascarpone
• 2 dl keményre felvert habtejszín
• 3 citrom leve és reszelt héja
• 1,5 dl limoncello likőr
• 1 dl víz
• 10-15 dkg porcukor
• babapiskóta
Reszeld le a citromok héját, levüket pedig facsard ki. Forrald össze a vizet, a likőrt és 2 evőkanál cukrot. Öntsd bele a fele adag citromlevet, és tedd félre kihűlni. A mascarponekrémet keverd össze a porcukorral, a citromok megmaradt levével és lereszelt héjával, majd forgasd bele a habtejszínt. Hempergesd meg a babapiskótát a citromos-limoncellós lében, majd fektesd őket szorosan egymás mellé egy jénai tálba. Kanalazd rá a mascarponekrém felét, majd tegyél erre egy újabb sor áztatott babapiskótát. A tetejét fedd be a megmaradt krémmel. Tálalásig tartsd hűtőben.
Narancsos ricottatorta |
Hozzávalók:
• 20 dkg babapiskóta
• 2 dl víz
• egy narancs reszelt héja és leve
• 6 evőkanál cukor
• 3 evőkanál narancslekvár
• 50 dkg ricotta
Forrald össze a vizet a narancslével és 2 evőkanál cukorral. Hagyd a szirupot kihűlni, majd áztasd meg benne a babapiskótát. A krémhez keverd össze a lekvárt a ricottával, a megmaradt cukorral, a lereszelt narancs héjával.
A babapiskótával béleld ki egy kerek tortaforma alját és oldalát, majd fedd be ricottakrémmel. A tetejét díszítheted idénygyümölcsökkel (pl. ribizli vagy málna) vagy ledarált babapiskóta-morzsával.
Hűtőszekrényben pihentesd egy éjszakán át.
Málnás, fehér csokis szelet |
• 20 dkg babapiskóta
• 6 dkg vaj
• 2 evőkanál rum
• 1 evőkanál eper- vagy málnalekvár
• 50 dkg mascarpone
• 20 dkg fehér csokoládé
• 30 dkg málna
• 2-3 evőkanál porcukor
A babapiskótát tördeld össze kisebb-nagyobb darabokra (mondjuk, egy klopfolóval). Dolgozd össze a felolvasztott vajjal, a rummal és a lekvárral, hogy összeragadjon, majd béleld ki vele egy kerek, kapcsos tortaforma alját.
A fehér csokit olvaszd fel mikrosütőben, keverd össze a mascarponéval és ízlés szerint cukorral.
A babapiskótás réteget fedd be a málnaszemekkel, majd a fehér csokis krémmel. Hűtőben pihentesd néhány órán át.
Csokis szalámi |
• 2 dl víz
• 25 dkg porcukor
• 2 evőkanál keserű kakaópor
• 25 dkg margarin
• 5-5 dkg dió, illetve mazsola
• fél dl rum
• 25 dkg apróra tört babapiskóta
Tedd egy lábosba a cukrot, a kakaóport, a margarint, a mazsolát és a vizet. Főzd addig, amíg a cukor és a vaj felolvad, majd hagyd picit hűlni. Add hozzá a darabokra tördelt babapiskótát, a diót, a rumot, és dolgozd össze.
Egy folpak segítségével formázz a masszából szalámihoz hasonló rudat – vagy használhatsz őzgerincformát is –, és legalább egy napra tedd be a hűtőbe. Karikára szeletelve tálalhatod.