Hamburger koleszterincsökkentővel?

nlc | 2010. Augusztus 18.
A gyorséttermekben engedélyezni kellene, hogy koleszterincsökkentő gyógyszerrel együtt árulják a hamburgert és a sült krumplit, így a fogyasztók azonnal semlegesíthetnék is az ilyen ételek káros hatását. A brit tudósok javaslatáról a The Daily Telegraph online kiadása számolt be.

Gyorsétterem – otthon: 7 egészséges recept »

Minden gyereknek megvan a maga gyorséttermi kedvence; valamelyikük a zsírban tocsogó sült krumpliért, valamelyikük a sajtburgerért szeret odajárni. Te is elkészítheted ezeket a finomságokat, csak egy kicsit egészségesebb változatban. Katt ide a receptekért! »

A hatóanyagról McStatin névre keresztelt reformburger olyan védelmet nyújthatna az egészségtelen ételek rabjainak, mint a vezetőknek a biztonsági öv vagy a cigarettázóknak a füstszűrő – érvelnek az Imperial College London kutatói.

Számításaik szerint a koleszterincsökkentő sztatinok éppen annyival faragják le a szívinfarktus kockázatát, amennyivel a sajtburger és a tejshake növeli azt, tehát az egyik kiüti a másikat. „Ezek a gyógyszerek olcsók, hatékonyak, biztonságosak, és kis dózisban is hozzáférhetőek” – mutatott rá Darrell Francis az American Journal of Cardiology című folyóiratban megjelent tanulmányban.

Azok számára, akik egy évben egyszer esznek hamburgert, a hozzáadott sztatin nyilván nem segít a kockázat csökkentésében. Ám azoknál, akik rendszeresen zsíros gyorsételeket fogyasztanak, nagyobb a kockázat, de nagyobb lenne a lehetőség is, hogy semlegesíthessék azt – fejtette ki Francis.

Mint hozzátette: ironikusnak tartja, hogy miközben az emberek annyi egészségtelen ételt ehetnek a gyorséttermekben, amennyi beléjük fér, a sztatinokhoz, amelyek védik a szívet, csak receptre lehet hozzájutni.

Ésszerű lenne tehát a kockázatcsökkentőket az ételhez kínált egészségtelen, ingyenes ízesítők közé sorolva biztosítani a fogyasztóknak. Vásárlónként ez alig 5 pennybe kerülne, ami alig különbözik egy adag ketchup árától.

A telegraph.co.uk cikke azonban olyan szakértői véleményeket is idézett, amelyek szerint a gyorsételek és az egészségtelen táplálkozás okozta egészségügyi kockázat nem merül ki a koleszterinszint emelkedésében.

Peter Weissberg, a British Heart Foundation orvos igazgatója hangsúlyozta, hogy a koleszterincsökkentő nem mágikus hatású. Az egészségtelen étkezés a koleszterinszint növekedése mellett magas vérnyomást és elhízást is okozhat, és ezek szintén a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és az agyvérzés veszélyes rizikófaktorai közé tartoznak.
 

Exit mobile version