Marokkói ízutazás: 2 hipergyors recept

nlc | 2010. November 19.
A hűvös idő beköszöntével legszívesebben te is elhúznál valami forróbb éghajlatú vidékre? Ha máshogy nem is, legalább a konyha falain belül megteheted. Marokkó remek gasztronómiai úticél – ismerd meg te is két egzotikus recepten keresztül.

Készíts sült csirkecombot harissamajonézzel és fenyőmagos parajjal körítve, így olyan jellegzetes marokkói hozzávalókat is kipróbálhatsz, mint a harissa vagy a szumák. A pontot az i-re pedig egy különleges, kardamomos vaníliapudinggal teheted fel, amit megkóstolva biztos, hogy a mesés Keleten érzitek majd magatokat.

Sült csirkecomb harissa majonézzel és fenyőmagos parajjal

Hozzávalók 4 fő részére:

• 4 egész csirkecomb
• 1 fej vöröshagyma
• 1 tk oregánó
• 1/2 tk őrölt koriander
• 1/2 tk harissa
• 1/2 mokkáskanál szumák
• csipet fahéj
• csipet cayenne-i bors
• 4 ek olaj

Vágjuk ketté a csirkecombokat, sózzuk, borsozzuk őket. Keverjük össze az oreganót, a koriandert, a szumákot, a fahéjat és a borsot az olajjal, és töltsük be a keveréket a csirkecombok bőre alá. Ne spóroljunk vele, ha idő előtt elfogy a keverék, inkább csináljunk új adagot.

Hagyjuk állni pár órára, hogy az ízek jól átjárják a húst. Sütésnél először forgassuk lisztbe a darabokat, majd olajon kicsit süssük elő. Nem kell nagyon, csak annyira, hogy kis aranybarna színt kapjon a hús. Vegyük ki, majd a maradék olajon pároljuk meg az apróra vágott hagymát. Ha már üveges, tegyük vissza a combokat és süssük készre sütőben. Figyeljünk rá, hogy ne műanyag fülű edényt használjunk.

Tipp: Merjünk kísérletezni, nem kell mindig a receptet követni. A betöltés előtt kóstoljuk meg a fűszerkeveréket. Ha úgy érezzük, a mi ízlésünk elbírna valamelyik fűszerből többet, nyugodtan adjuk hozzá.

Hozzávalók a körethez:

• 4 marék paraj (a legjobb a friss, de lehet mirelit is)
• 2 dkg vaj
• 1 gerezd fokhagyma
• pirított fenyőmag
• só
• bors

Olvasszuk meg a vajat, reszeljük bele a fokhagymát, majd forgassuk bele a spenótot, sózzuk, borsozzuk. Pár perc alatt fonnyasszuk össze és szórjuk meg pirított fenyőmaggal.

Harissamajonéz:
Keverjük össze egy tálkában a majonézt és ízlés szerint a harissát. Tálaláskor adjuk a csirke mellé.

 Kardamomos kókuszos rizspuding

Hozzávalók:

• 125 gr rizottórizs
• 4,5 dl tej
• 2 dl kókusztej
• 60 g cukor
• 2 tojás sárgája
• 1 vaníliarúd
• 4 szem kardamom
• 1 dl habtejszín

Bő vízben tegyük fel a rizst főni 6-8 percre, főzzük félkeményre, majd szűrjük le. Forraljuk fel a tejet, majd a kókusztejjel és a kardamommal együtt adjuk hozzá a rizshez.
Főzzük együtt, és amikor már majdnem kész, tegyük bele a cukrot és a vaníliát. Hagyjuk hűlni, majd adjuk hozzá a 2 habosra kevert tojássárgát, végül óvatos mozdulatokkal forgassuk bele a habbá vert tejszínhabot is. Poharakba töltve tálaljuk.

Díszítésnek adhatunk hozzá durvára tört pisztáciát, gyümölcsöket vagy csokiforgácsot.

Utazások a konyhában

A fűszerek a legízletesebb fogások talán legfontosabb hozzávalói. Ha te is szeretnél elmerülni az ízek csodálatosan sokszínű világában, érdemes kipróbálnod egy vadiúj szolgáltatást! A Hónap Ajándéka nevű ajándékküldő szolgálat hónapról hónapra újabb ajándékcsomaggal lepi meg az általod kiválasztott személyt. Konyhatündéreknek kiváló meglepi lehet például a Fűszer klub nevű csomag, mely egy adott ország jellegzetes receptjeit és az elkészítésükhöz szükséges különleges fűszereket tartalmazza.
Az egyes hónapok témáit Kovács Gergő séf választotta ki, ő találta ki az ínyenc menüsorokat, és végül ő állította össze azoknak a receptekhez szükséges fűszereknek a listáját, melyek bekerültek az ajándékcsomagokba.
Igazán izgalmas ajándék ez minden főzni szeretőnek, hisz olyan receptekkel ismerkedhetnek meg, mint a cikkünkben szereplő marokkói csirkecomb harissamajonézzel vagy a kardamomos-kókuszos rizspuding, és olyan fűszerekkel, mint a szumák, a görögszéna mag vagy a piri piri.

Novemberi tipp – Utazás Marokkóba

A csomag tartalma:
2 recept:
• Sült csirkecomb harissamajonézzel és fenyőmagos parajjal – recept
• Kardamomos rizspuding – recept
1 üveg őrölt cayenne-i bors
1 üveg őrölt kardamom
1 üveg szumák
1 üveg oregánó
1 üveg koriander
Egy doboz harissa
Madagaszkári vaníliarúd 


Decemberi ízelítő:
Franciás sikk és Ünnepi különkiadás – Süti, süti, süti!

Bővebb információ: www.ahonapajandeka.hu »

 

 

Exit mobile version