Készíts sült csirkecombot harissamajonézzel és fenyőmagos parajjal körítve, így olyan jellegzetes marokkói hozzávalókat is kipróbálhatsz, mint a harissa vagy a szumák. A pontot az i-re pedig egy különleges, kardamomos vaníliapudinggal teheted fel, amit megkóstolva biztos, hogy a mesés Keleten érzitek majd magatokat.
Sült csirkecomb harissa majonézzel és fenyőmagos parajjal |
Hozzávalók 4 fő részére:
• 4 egész csirkecomb
• 1 fej vöröshagyma
• 1 tk oregánó
• 1/2 tk őrölt koriander
• 1/2 tk harissa
• 1/2 mokkáskanál szumák
• csipet fahéj
• csipet cayenne-i bors
• 4 ek olaj
Vágjuk ketté a csirkecombokat, sózzuk, borsozzuk őket. Keverjük össze az oreganót, a koriandert, a szumákot, a fahéjat és a borsot az olajjal, és töltsük be a keveréket a csirkecombok bőre alá. Ne spóroljunk vele, ha idő előtt elfogy a keverék, inkább csináljunk új adagot.
Hagyjuk állni pár órára, hogy az ízek jól átjárják a húst. Sütésnél először forgassuk lisztbe a darabokat, majd olajon kicsit süssük elő. Nem kell nagyon, csak annyira, hogy kis aranybarna színt kapjon a hús. Vegyük ki, majd a maradék olajon pároljuk meg az apróra vágott hagymát. Ha már üveges, tegyük vissza a combokat és süssük készre sütőben. Figyeljünk rá, hogy ne műanyag fülű edényt használjunk.
Tipp: Merjünk kísérletezni, nem kell mindig a receptet követni. A betöltés előtt kóstoljuk meg a fűszerkeveréket. Ha úgy érezzük, a mi ízlésünk elbírna valamelyik fűszerből többet, nyugodtan adjuk hozzá.
Hozzávalók a körethez:
• 4 marék paraj (a legjobb a friss, de lehet mirelit is)
• 2 dkg vaj
• 1 gerezd fokhagyma
• pirított fenyőmag
• só
• bors
Olvasszuk meg a vajat, reszeljük bele a fokhagymát, majd forgassuk bele a spenótot, sózzuk, borsozzuk. Pár perc alatt fonnyasszuk össze és szórjuk meg pirított fenyőmaggal.
Harissamajonéz:
Keverjük össze egy tálkában a majonézt és ízlés szerint a harissát. Tálaláskor adjuk a csirke mellé.
Kardamomos kókuszos rizspuding |
Hozzávalók:
• 125 gr rizottórizs
• 4,5 dl tej
• 2 dl kókusztej
• 60 g cukor
• 2 tojás sárgája
• 1 vaníliarúd
• 4 szem kardamom
• 1 dl habtejszín
Bő vízben tegyük fel a rizst főni 6-8 percre, főzzük félkeményre, majd szűrjük le. Forraljuk fel a tejet, majd a kókusztejjel és a kardamommal együtt adjuk hozzá a rizshez.
Főzzük együtt, és amikor már majdnem kész, tegyük bele a cukrot és a vaníliát. Hagyjuk hűlni, majd adjuk hozzá a 2 habosra kevert tojássárgát, végül óvatos mozdulatokkal forgassuk bele a habbá vert tejszínhabot is. Poharakba töltve tálaljuk.
Díszítésnek adhatunk hozzá durvára tört pisztáciát, gyümölcsöket vagy csokiforgácsot.
Utazások a konyhában
A fűszerek a legízletesebb fogások talán legfontosabb hozzávalói. Ha te is szeretnél elmerülni az ízek csodálatosan sokszínű világában, érdemes kipróbálnod egy vadiúj szolgáltatást! A Hónap Ajándéka nevű ajándékküldő szolgálat hónapról hónapra újabb ajándékcsomaggal lepi meg az általod kiválasztott személyt. Konyhatündéreknek kiváló meglepi lehet például a Fűszer klub nevű csomag, mely egy adott ország jellegzetes receptjeit és az elkészítésükhöz szükséges különleges fűszereket tartalmazza. Novemberi tipp – Utazás Marokkóba A csomag tartalma:
Bővebb információ: www.ahonapajandeka.hu » |