A hot dog ezer arca

TóCsa | 2011. Június 18.
Amerikában évente közel kétmilliárdot adnak el belőle, és Magyarországon is dobogós a legnépszerűbb gyorsételek között. Hogy a hot dog unalmas étel lenne? Megcáfoljuk.
A hot dog még nem veszélyes üzemmód, de van, amikor támad a zsír!

A hús
A hot dog szíve-lelke a jó virsli! Ugyan egyes húsüzemek fura kísérletezésbe kezdtek pulykából és csirkéből készült változatokkal, a valódi virsli sertés- vagy marhahúsból, esetleg a kettő keverékéből készül. A frankfurti és a bécsi fajtákból lesznek a legjobb hot dogok! Ugyan a húsért kevésbé rajongóknak kitalálták a szójavirslit, jobb érzésű hot dog kedvelők ezt inkább kerüljék. Az igazi szakértők szerint virslit a kisebb, helyi vállalkozóktól, hentesektől vásároljunk, mert így jó eséllyel lesz minőségibb hot dogunk.

A virsli elkészítése
Hallottunk már arról, hogy az elvetemültek hidegen is megeszik (ami amúgy az előfőzésnek hála így is fogyasztható), de azért feltesszük a kérdést: az étel nevébe vajon véletlenül került a „hot” szó?
A virslit többféleképpen készíthetjük el. A leggyorsabb és egyben legigénytelenebb verzió a mikrózás. Ennél egy fokkal jobb a vízben főtt és a sült változat, de az igazi ínyencek a grillezettre esküsznek! Ilyenkor négyszer fordítsuk meg a virslit, hogy mind a négy fele barnára grilleződjön, amihez egy-két perc bőven elég oldalanként. Ha mégis a főzést választjuk, van egy spéci ajánlatunk: főzd sörben, és a különleges ízhatás garantáltan nem marad el! Pékségekben előfordul, hogy a virslit eleve belesütik a kiflibe, de mivel ilyenkor nincs lehetőség különösebb ízesítésre, ezt a változatot nem preferáljuk.  

A kifli
Nincsenek speciális kritériumok, a lényeg csupán az, hogy jó minőségűt válasszunk. Lehet teljes kiőrlésű vagy rozskifli, sajtos vagy sima, az a fontos, hogy friss legyen! A kiflit is rádobhatjuk egy picit a grillre, hogy megmelegedjen, de a virslivel ellentétben nem fontos, hogy ez is forró legyen. Amerikában népszerű, és egy-két helyen már nálunk is látni, a pálcikára tűzött, tésztába csavart és olajban sütött változatot, de a klasszikus hot dog esetében a virslit a félbevágott vagy kilyukasztott kiflibe tesszük.

Zöldségek
Egy jó hotdogozásnál az ember nem figyel arra, hogy utána a szájszagával extrém esetben embert is ölhet. A nyers vagy a pirított hagyma nagy mennyiségben erősen ajánlott belevaló, a friss paradicsomtól pedig úgy érezzük, mintha éppen valami egészségeset tuszkolnánk magunkba. A sült fokhagyma igazán pofás kiegészítője lehet egy jó hotdogozásnak, de például New Jersey-ben népszerű egy krumplis (főtt és pépesre zúzott) változat is. A fejes saláta inkább hamburgerbe való, de sokan nem vetik meg a hot dog esetében sem. Viszont ami abszolút nyerő lehet, az a jó minőségű savanyú káposzta. Garantáltan mind a tíz ujjunkat megnyaljuk utána! Akinek még ez sem elég, babpürével fokozhatja az élményt.

Szószok
A hot dog német eredete (egy német hentes kezdte el árulni Amerikában még a 19. században) miatt az étel alapszószaivá az Európában akkoriban már közkedvelt mustár és a ketchup váltak. Ha nem akarunk nagy csinnadrattát, ez a kettő bőven megteszi. Ha mást nem is kérünk, a választék még így sem kicsi: ketchupból például a curryset vagy a jalapeno paprikásat javasoljuk, mustárból pedig a mézes vagy a tormás, esetleg a fűszeres barna mustár szolgál extra élvezetekkel. Egy jó hot dogtól a majonéz sem áll teljesen távol, de a chilipaprikás szósz, egy jó salsa mártás vagy egy sajtszósz már igazi ínyenc élvezet! 

Egyebek
Aki a húst is hússal enné, az a virslihez adagolhat némi füstölt bacont – Mexikóban ez mindennapos kiegészítő. Emellett még sajtokkal is kényeztethetjük az ízlelőbimbóinkat. Reszelve vagy darabolva, egyre megy: a sajtfajták kiválasztása pedig már csak a saját ízlésünkön múlik. Azért inkább a füstölt és fűszeres sajtokat részesítsük előnyben.

A Sülvefőve séfjeinek hot dog tippjei
Hernyák Tomi
Ha olyan helyen eszem a hot dogot, ahol tudom, miből készült a virsli, akkor kifejezetten szeretem! Jók azok a szendvicsszerű kaják, amikbe mindenféle zöldségeket és szószokat bele lehet pakolni, és egy jó fajta kifli is sokat tud dobni rajta. Ahol viszont nem tudom az eredetét, attól kiver a víz… Bele se merek gondolni, miket darálnak bele a virslikbe. A jó bajor kolbászos hot dogot kifejezetten szeretem.  

Wossala Rozina
Mustárral, ketchuppal és nagyon sok pirított hagymával szeretem! A hot dog ma már nekem nem is annyira a fesztiválokhoz, hanem inkább az éjszakai élethez kötődik. Londonban az utcai árusoknál szoktam venni, a budapesti éjszakában pedig a szórakozóhelyeken is lehet már kapni. A fesztiválok inkább eltolódtak a minőségibb ételek irányába. Az éjszakai életben kevésbé vagyok kényes olyasmikre, mint a kifli vagy a virsli minősége, de természetesen vannak jobbak és rosszabbak. A pesti éjszakában egy Sztyopa nevű szakács készíti a legtutibb hot dogokat!

Exit mobile version