A nagy crème brûlee-hét: íme a karfiolos változat

Ugrai-Nagy Tünde | 2012. Április 04.
Jöjjön most egy olyan crème brûlee, amit csak a legbátrabbaknak ajánlunk. De nekik mindenképpen ki kell próbálniuk!

Még több brûlee

– a klasszikus változat

– a kókusztejes csoda

5 részes sorozatunkban a hagyományos brûleektől a merészebb típusokon át több receptet megmutatunk neked, amelyek mindegyike megtalálható a Szuflé magazin legfrissebb számában is. Indulás a cukrászfáklyákért, és kezdődhet a karamellizálás!

Karfiolos crème brûlee

Hozzávalók 4 adaghoz:

20 dkg karfiol
4 dkg salotta hagyma
olívaolaj vagy vaj
1 kezeletlen citrom héja
só, frissen őrölt bors, szerecsendió
4 dl tejszín
5 tojássárgája
kb. 1 evőkanál kristálycukor/forma a karamellizáláshoz

A karfiolt vízben puhára főzzük, a hagymát megpucoljuk, felaprítjuk, és kevés olívaolajon vagy vajon megfonnyasztjuk. A karfiolhoz keverjük, majd leturmixoljuk. A citrom héját belereszeljük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. A tejszínt felmelegítjük, majd összekeverjük a karfiollal, végül a habosra kevert tojássárgájához adjuk. A masszát kis porcelántálkákba adagoljuk.  A formákat egy tepsibe ültetjük, majd forrásban lévő vízzel feltöltjük a tepsit úgy, hogy a formák magasságának ¾-ig érjen a víz. 150 fokos sütőben 40 percig gőzöljük, ezt követően kihűtjük, majd éjszakára hűtőbe tesszük. Tálaláskor mindegyik adag felszínét megszórjuk 1-1 evőkanál cukorral, és karamellizáló pisztollyal rákaramellizáljuk.

Tipp: Fokhagymás-citromos garnélával vagy pankomorzsába forgatott, sült Szent Jakab-kagylóval kínálhatjuk.


Megjelent a legújabb Szuflé!

A tartalomból:
– Rendezz ázsiai kerti partit!
– A legszuperebb házi fagylaltok
– Virágok a tányéron

 

Exit mobile version