Csináld magad: pillecukor

nlc | 2012. Június 21.
Az amerikaiak megsütik vagy kakaóba dobálják. Mi simán befaljuk, és ezentúl magunknak készítjük.

A pillecukor maga a tökéletes édesség, nem ragad tőle a kezünk, nem esik ki a tömésünk, és ami a legjobb: fillérekbe kerül elkészíteni. 

Aromákkal tetszés szerint ízesíthetők, de mi maradtunk a hagyományos vaníliásnál, amelyhez néhány csepp piros ételfestéket kevertünk. 

Nézd meg, hogyan készül!

Hozzávalók egy kicsi adaghoz (nagyjából annyi lesz belőle, mintha vettünk volna egy zacskó boltit)

• 8 gramm zselatinpor

• 4 ek víz

• 15 dkg cukor

• 1 púpos ek méz

• 50 ml víz

• csipet só

A cukrot a vízzel, a csipet sóval és a mézzel együtt szirupsűrűségűre forraljuk, majd hagyjuk egy kicsit kihűlni. Közben a zselatint a 4 kanál vízzel együtt megmelegítjük. Lassan elkeverjük egy kevés sziruppal, majd hozzáöntjük a cukros elegy többi részét. Robotgéppel elkezdjük keverni, és magas fokozaton legalább 10 percig keverjük. 

Ha elkezd a színe és az állaga hasonlítani a pillecukoréra, akkor jók vagyunk. 

Miközben a robotgép dolgozik, egy műanyag tálat kibélelünk beolajozott sütőpapírral, majd beleöntjük a ragacsos masszát. 4-5 óra alatt készre hűtjük. 

Miután megszilárdult, késsel felvágjuk és beleforgatjuk keményítő és porcukor keverékébe.

Tapasztalatok:

1. Teljesen felesleges drága Bourbon-vaníliát használni hozzá, úgysem fog érződni az íze.

2. Porcukor helyett kókuszba is forgathatjuk.

3. Jó sűrűre kell forralni a szirupot!

4. Nem szabad sietni, ha nem keveri a robotgép elég sokáig, nem lesz kellően habos a cukor.

Neked mi volt a kedvenc gyerekkori édességed?  A házi törökmézünket próbáltad már?

Exit mobile version