Fetasajtos görögdinnye-saláta
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg görögdinnye
25 dkg fetasajt
fejenként 1 marék rukkola
só, bors
ízlés szerint olívaolaj
A dinnyét egy karalábévájóval gömbökre vágjuk, a fetasajtot felkockázzuk, majd összekeverjük a dinnyével. (A dinnyéből kifolyó lé nagyjából fél óra alatt megolvasztja a sajtot, amitől sokkal finomabb, bár csúnyább lesz a saláta.) Egy kicsit borsozzuk, sózzuk, de érdemes vigyázni, mert a fetasajt elég sós magától is. Egy kevés olívaolajjal meglocsoljuk, de ezt balzsamecettel is pótolhatjuk. Rukkolával tálaljuk.
Görögdinnyés daiquiri
Hozzávalók 1 pohárhoz:
1 pohárnyi kimagozott dinnye
tört jég
citrom- vagy lime-lé
4 cl fehér rum
A dinnyét a tört jéggel összeturmixoljuk, majd rummal és lime-lével vagy citromlével összemixeljük.
Tippek: vodkából is nagyon finom, sőt egy kevés mentát is simán elbír. (Akkora sikere szokott lenni, hogy mi mindig egy kancsónyit csinálunk belőle.)
Görögdinnyés szörbet
Hozzávalók 4 személyre:
0,5 dinnye
1 citrom vagy lime leve és héja
ízlés szerint friss bazsalikom vagy menta
kevés cukor
A dinnyét kimagozzuk és összeturmixoljuk a citrom levével, a cukorral és a zöldfűszerrel. Ha megvagyunk, tálba öntjük és betesszük a mélyhűtőbe, óránként keverjük. Fogyasztás előtt 5 percre kivesszük, hogy szépen tudjuk kanalazni.
Tipp: Ha egy kevés barackot is teszünk a dinnye mellé, még pikánsabb lesz a végeredmény. Aki akarja, az alkoholt is tehet bele, de ebben az esetben gyerekek nem ehetnek belőle.