Egy jól működő párkapcsolat: húsok gyümölccsel

Nők Lapja Konyha | 2012. Augusztus 16.
Áfonya, barack, szilva – a piac tele van gyümölcsökkel. Miért csak unalmas pite és kompót legyen belőlük? Párosítsuk a húsokat gyümölcsökkel, és dobjuk fel velük a családot!

 

Barackos pulyka

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 60 dkg pulykamell
  • pár csepp olaj
  • 2 dkg vaj
  • 8 tojássárgája
  • 3 dl tejszín
  • 8 nektarin vagy őszibarack
Kategóriafőétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A pulykamellből szeleteket vágunk, kiklopfoljuk, besózzuk. Kevés olajon a pulykaszeletek mindkét oldalát megsütjük. A meghámozott barackokat lobogva forró vízben 1 perc alatt leforrázzuk, félbevágjuk, magjukat eltávolítjuk. A tojássárgáját vízgőz felett 1,5 dl tejszínnel habosra verjük. Amikor a tojásos massza tejfölsűrűségű lesz, hozzáadjuk az olvasztott vajat, sót és kevés citromlevet. (Figyeljünk rá, hogy a habüst semmiképpen ne érjen a vízbe, és csak gyöngyözzön alatta a víz, különben „tojásrántotta” lesz belőle.) Hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a maradék tejszínből vert habot. A pulykaszeletek tetejére fél barackokat teszünk. A barackokra kanállal szedünk a mártásból, és grillsütőben felülről rásütünk pár percig, hogy szép színe legyen. Köretként főtt rizst, krumplipürét kínálhatunk mellé.

Csirkés-camembert-es palacsinta áfonyaszósszal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg liszt
  • 50 dkg áfonya
  • 40 dkg csirkemell
  • 5 dl tej
  • 1 dl vörösbor
  • sütéshez olaj
  • 2 db tojás
  • ízesítéshez só
  • 4 evőkanál cukor
  • 20 dkg camembert
Kategóriafőétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A csirkemellet 1×1 cm-es kockára vágjuk, besózzuk, kevés olajon megpirítjuk, majd félretesszük. A tojást a liszttel, csipet sóval és a tejjel csomómentesre keverjük, majd forró palacsintasütőben kevés olajjal palacsintákat sütünk belőle. A palacsintákban elosztjuk a csirkekockát, majd hozzáadjuk a felkockázott sajtot, és a két szélét behajtva feltekerjük. Lábosban cukrot karamellizálunk, hozzáadjuk a vörösbort, majd az áfonya felét. Kis lángon főzzük, hogy a felesleges víz elpárologjon, de ne égjen le. Amikor már elég sűrű, hozzáadjuk az áfonya másik felét, még egyet forralunk rajta, és lehúzzuk a tűzről. A feltekert palacsintákba vagy mikróban, vagy 110 °C-os sütőben olvasztjuk bele a sajtot, ha sütőbe tesszük, kicsit megfröcsköljük vízzel. A palacsintát az áfonyaszósszal tálaljuk.

 

Csípős szilvás sertéssült

Hozzávalók 4 személyre:

  • 5 evőkanál cukor
  • 1 kg szilva
  • 1 db ánizs
  • 20 dkg aszalt szilva
  • ízesítéshez őrölt kömény
  • 1 evőkanál méz
  • 1 db chili paprika
  • 2 dl vörösbor
  • ízesítéshez só
  • 80 dkg (comb vagy lapocka) sertéshús
Kategóriaebéd
Elkészítési idő110 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Az egészben hagyott húsba vékony pengéjű késsel zsebeket vágunk, akkorákat, hogy az aszalt szilvát be tudjuk raja nyomni. Minél többet, annál finomabb lesz a sült. A húst sózzuk, köménnyel megszórjuk, jól beledörzsöljük. Bekenjük mézzel, majd kevés olajon minden oldalát elősütjük. Áttesszük egy tepsibe, ráöntünk 2 dl vizet, és 140 °C-on kb. 1,5 órát sütjük (hőlégkeveréses fokozaton, ha nincs, 160 °C-on). Közben a cukrot karamellizáljuk, ráöntjük a vörösbort, és hozzáadjuk a kimagozott szilva felét. Szépen, lassan, kis lángon főzzük kb. 20-30 percig, míg „lekváros” állaga lesz. Amikor szétfőtt, hozzáadjuk a felkarikázott chili paprikát és az ánizst, együtt főzzük még egy rövid ideig (kb. 2-3 percig). A chilit és az ánizst kivesszük, a masszát botmixerrel leturmixoljuk, majd hozzáadjuk a magozott, felcikkezett szilva másik felét. Összeforraljuk, és a sült hús mellé tálaljuk.

 

Zöld almával tűzdelt csirkemell kakukkfüves fehérbormártással

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál méz
  • 1 db citrom
  • 60 dkg csirkemell
  • 1 dl tejszín
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 5 szál kakukkfű
  • 3 dl fehérbor
  • sütéshez olaj
  • 2 db (zöld) alma
Kategóriafőétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A csirkemelleket felszúrjuk úgy, hogy üreg keletkezzen bennük, besózzuk, félretesszük. Az alma magházát eltávolítjuk, ujjnyi vastag hasábokra vágjuk, és a felszúrt csirkébe töltjük. A csirkét borsozzuk, kevés olajon mindkét oldalát elősütjük, és 180 °C  fokos sütőben 12 perc alatt készre sütjük. A mézet karamellizáljuk, hozzáadjuk a fehérbort és a citrom levét, kicsit forraljuk, majd hozzáadjuk a kakukkfüvet, sózzuk. A keményítőt kevés hideg vízzel elkeverjük, és besűrítjük vele a boros mártást. A végén hozzáadjuk a tejszínt, és csak egyet forralunk rajta. A húst a mártással és főtt rizzsel tálaljuk.

 

Exit mobile version