Barackos pulyka
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez só
- 60 dkg pulykamell
- pár csepp olaj
- 2 dkg vaj
- 8 tojássárgája
- 3 dl tejszín
- 8 nektarin vagy őszibarack
Elkészítés
A pulykamellből szeleteket vágunk, kiklopfoljuk, besózzuk. Kevés olajon a pulykaszeletek mindkét oldalát megsütjük. A meghámozott barackokat lobogva forró vízben 1 perc alatt leforrázzuk, félbevágjuk, magjukat eltávolítjuk. A tojássárgáját vízgőz felett 1,5 dl tejszínnel habosra verjük. Amikor a tojásos massza tejfölsűrűségű lesz, hozzáadjuk az olvasztott vajat, sót és kevés citromlevet. (Figyeljünk rá, hogy a habüst semmiképpen ne érjen a vízbe, és csak gyöngyözzön alatta a víz, különben „tojásrántotta” lesz belőle.) Hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a maradék tejszínből vert habot. A pulykaszeletek tetejére fél barackokat teszünk. A barackokra kanállal szedünk a mártásból, és grillsütőben felülről rásütünk pár percig, hogy szép színe legyen. Köretként főtt rizst, krumplipürét kínálhatunk mellé.
Csirkés-camembert-es palacsinta áfonyaszósszal
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg liszt
- 50 dkg áfonya
- 40 dkg csirkemell
- 5 dl tej
- 1 dl vörösbor
- sütéshez olaj
- 2 db tojás
- ízesítéshez só
- 4 evőkanál cukor
- 20 dkg camembert
Elkészítés
A csirkemellet 1×1 cm-es kockára vágjuk, besózzuk, kevés olajon megpirítjuk, majd félretesszük. A tojást a liszttel, csipet sóval és a tejjel csomómentesre keverjük, majd forró palacsintasütőben kevés olajjal palacsintákat sütünk belőle. A palacsintákban elosztjuk a csirkekockát, majd hozzáadjuk a felkockázott sajtot, és a két szélét behajtva feltekerjük. Lábosban cukrot karamellizálunk, hozzáadjuk a vörösbort, majd az áfonya felét. Kis lángon főzzük, hogy a felesleges víz elpárologjon, de ne égjen le. Amikor már elég sűrű, hozzáadjuk az áfonya másik felét, még egyet forralunk rajta, és lehúzzuk a tűzről. A feltekert palacsintákba vagy mikróban, vagy 110 °C-os sütőben olvasztjuk bele a sajtot, ha sütőbe tesszük, kicsit megfröcsköljük vízzel. A palacsintát az áfonyaszósszal tálaljuk.
Csípős szilvás sertéssült
Hozzávalók 4 személyre:
- 5 evőkanál cukor
- 1 kg szilva
- 1 db ánizs
- 20 dkg aszalt szilva
- ízesítéshez őrölt kömény
- 1 evőkanál méz
- 1 db chili paprika
- 2 dl vörösbor
- ízesítéshez só
- 80 dkg (comb vagy lapocka) sertéshús
Elkészítés
Az egészben hagyott húsba vékony pengéjű késsel zsebeket vágunk, akkorákat, hogy az aszalt szilvát be tudjuk raja nyomni. Minél többet, annál finomabb lesz a sült. A húst sózzuk, köménnyel megszórjuk, jól beledörzsöljük. Bekenjük mézzel, majd kevés olajon minden oldalát elősütjük. Áttesszük egy tepsibe, ráöntünk 2 dl vizet, és 140 °C-on kb. 1,5 órát sütjük (hőlégkeveréses fokozaton, ha nincs, 160 °C-on). Közben a cukrot karamellizáljuk, ráöntjük a vörösbort, és hozzáadjuk a kimagozott szilva felét. Szépen, lassan, kis lángon főzzük kb. 20-30 percig, míg „lekváros” állaga lesz. Amikor szétfőtt, hozzáadjuk a felkarikázott chili paprikát és az ánizst, együtt főzzük még egy rövid ideig (kb. 2-3 percig). A chilit és az ánizst kivesszük, a masszát botmixerrel leturmixoljuk, majd hozzáadjuk a magozott, felcikkezett szilva másik felét. Összeforraljuk, és a sült hús mellé tálaljuk.
Zöld almával tűzdelt csirkemell kakukkfüves fehérbormártással
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez só
- 1 teáskanál étkezési keményítő
- 1 teáskanál méz
- 1 db citrom
- 60 dkg csirkemell
- 1 dl tejszín
- ízesítéshez őrölt bors
- 5 szál kakukkfű
- 3 dl fehérbor
- sütéshez olaj
- 2 db (zöld) alma
Elkészítés
A csirkemelleket felszúrjuk úgy, hogy üreg keletkezzen bennük, besózzuk, félretesszük. Az alma magházát eltávolítjuk, ujjnyi vastag hasábokra vágjuk, és a felszúrt csirkébe töltjük. A csirkét borsozzuk, kevés olajon mindkét oldalát elősütjük, és 180 °C fokos sütőben 12 perc alatt készre sütjük. A mézet karamellizáljuk, hozzáadjuk a fehérbort és a citrom levét, kicsit forraljuk, majd hozzáadjuk a kakukkfüvet, sózzuk. A keményítőt kevés hideg vízzel elkeverjük, és besűrítjük vele a boros mártást. A végén hozzáadjuk a tejszínt, és csak egyet forralunk rajta. A húst a mártással és főtt rizzsel tálaljuk.