Imádjuk a paradicsomot, minden formájában. Nyersen, levesként, ragukban és egyébként is. De a télen kapható halovány példányokat semmire sem lehet használni, ezért most a véghajrában jól bekajálunk belőlük.
Sült paradicsomos cheddartorta
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg liszt
- ízesítéshez só
- 1 db tojás
- ízesítéshez bors
- 2-3 ág kakukkfű
- 10 dkg vaj
- 10 dkg (koktél) paradicsom
- 10 dkg cheddar sajt
- 1 evőkanál dijoni mustár
Elkészítés
A tészta elkészítéséhez a lisztet morzsoljuk el a hideg vajjal, kézzel vagy robotgéppel dolgozzuk össze, amíg morzsalékossá válik. Adjunk hozzá 5 dkg reszelt cheddar sajtot, sót, borsot ízlés szerint, és annyi hideg vizet, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Fóliázzuk be a tésztát, és tegyük a hűtőbe 15 percre. Ezután lisztezett deszkán nyújtsuk ki, és tegyük egy körülbelül 23 cm átmérőjű pitesütőbe.
Tegyünk a tésztára egy darab sütőpapírt, szórjunk rá valamilyen hüvelyest (pl. lencse, szárazbab), és forró sütőben süssük 10 percig, majd hagyjuk kicsit kihűlni (ezt hívják vakon sütésnek). Közben keverjük a felvert tojáshoz a mustárt, a maradék sajtot. Távolítsuk el a hüvelyeseket, és öntsük a tojásos keveréket a tésztára.
A tetején helyezzük el a félbevágott paradicsomokat, és szórjuk meg friss kakukkfűvel. További 20 percig süssük a forró sütőben.
Paradicsomos cukkinifasírt
Hozzávalók 4 személyre:
- kevés liszt
- ízesítéshez só
- 1 vöröshagyma
- sütéshez olaj
- ízesítéshez őrölt bors
- 50 dkg paradicsom
- 50 dkg cukkini
- 1 csokor menta
Elkészítés
Káposztareszelőn reszeljük le a cukkinit. A paradicsomokat vágjuk ketté, a magokat távolítsuk el, a paradicsomhúst kockázzuk egészen apróra. A mentát aprítsuk fel. Keverjük el a paradicsomot, a mentát és a cukkinit. Enyhén sózzuk, tegyük szűrőbe, nyomkodjuk ki a levét. A hagymát vágjuk apróra, keverjük a masszához, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá annyi lisztet, hogy lágy, de formázható masszát kapjunk. Formázzunk lapos korongokat, és forró olajban süssük ki. Melegen tálaljuk.
Padlizsános-paradicsomos sertésragu
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez só
- 40 dkg sertéskaraj
- 1 db tv paprika
- 40 dkg paradicsomkonzerv
- 1 teáskanál currypor
- ízesítéshez őrölt bors
- 2 evőkanál olaj
- 1 db fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 1 db padlizsán
Elkészítés
Lábasban, olajon dinszteljük meg a felaprított hagymát, majd dobjuk rá a felkockázott padlizsánt, és pirítsuk pár percig. Adjuk hozzá a szintén felkockázott sertéskarajt, sózzuk, borsozzuk, szórjuk bele a curryport. Néhány percig pároljuk együtt, majd tegyük bele a hámozott paradicsomot, a zúzott fokhagymát és a paprikát. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és fedő alatt pároljuk puhára a húst. Rizzsel tálaljuk.