340 forinttal drágult a vasárnapi ebéd

nlc | 2012. Október 16.
Ha viszont a húsok és a tojás ára is a jóslatok szerint emelkedik, 690 forinttal is többet költhetünk a húsleves, paprikás csirke, süti hármasára tavaly őszhöz képest.

Szeptember óta folyamatosan érkeznek a hírek áremelkedésekről, megtudtuk például, hogy egy év alatt nálunk szöktek fel leginkább az árak Európában: Magyarországon hat százalékkal, miközben az átlag a három százalékot sem éri el. 

Ebben a tojástól a benzinen át a csatornadíjig minden benne van, de mi az általános adatok helyett arra voltunk kíváncsiak, mit jelent ez számunkra a mindennapokban. Ezért fogtunk egy tipikus hazai, vasárnapi menüt, megszereztük az összes elérhető adatot a KSH-tól, és kiszámoltuk, mennyivel kerül többe egy háromfogásos ebéd tavaly óta. Egészen részletes nyilvántartás még csak a szeptemberi árakról készült, de a következő hónapokban várható emelkedést is kiszámoltuk az utóbbi időben megjelent hírek alapján.

A kiadásokba csak azokat a termékeket vettük bele, amiből viszonylag gyakran bevásárol az ember, és nagyobb tételt használ fel, így a sóra, a tíz szem fekete borsra vagy a két kanál olajra nem adtunk ki külön a képzelt ebéd előtt.

A vasárnapi menü

Húsleves sertéshúsból
Paprikás csirke nokedlivel
Barackos cobbler

A leves

340 forinttal drágult a vasárnapi ebéd

A vasárnapi húslevesünket elsősorban a hús drágította meg, tavaly óta 1260-ról 1420 forintra nőtt a karaj ára, és ehhez nemsokára plusz húsz százalék jön hozzá a sertéstermelők jóslatai szerint. A zöldségek ára is riasztóan emelkedett, de ezekből olyan kis tétel kell csak, hogy érezhetően nem dobták meg az költségeket. Legjobban a kelkáposzta ára ugrott meg, 157 forintról 354 forintra.

Számításaink szerint tavaly októberben 1544 forintból jött ki egy jó kiadós leves, idén szeptemberben viszont már 1773 forintot kellett hozzá összerakni, és ez az összeg hamarosan kétezer forint fölé kúszik.

A második

A paprika és a paradicsom ára nem szaladt el drámaian, ezt a fogást a csirkehús tette drágábbá, hatvan forinttal került többe egy kiló szeptemberben, mint tavaly ilyenkor. Olcsóbb lett viszont a tejföl és a fokhagyma is. Bár a húsvét körüli tojáspánik után kicsit lementek az árak, hamarosan újra ötven forintot fizethetünk egy darabért. Szerencse, hogy a nokedlinkbe egy darab elég.
Így a második fogásunk tavaly ősszel még 945 forintból jött ki, idén szeptemberben 1021 forintból, és ha a jóslatok szerint drágul tovább a csirke és a tojás, akkor 1069 forint lesz a vége.

A desszert

A sütink érezte meg legkevésbé az inflációt annak ellenére, hogy két tojást is elhasználtunk hozzá, és a barackot választottuk, amiből sok elfagyott a téli mínuszok alatt. A tavalyinál végül 35 forinttal lett drágább szeptemberre a desszert, és az ötven forintos tojással számolva is csak 53 forint a különbség.

Akkor most mennyi?

Tavaly ilyenkor a teljes hétvégi lakománk 3284 forintba került volna, idén szeptemberben viszont már 3624 forintba, ami 340 forintos különbség. Azaz nagyjából tíz százalékkal fizettünk többet a finom falatokért. Ugyanez a menü novemberben már 3974 forintba kerülhet, ami már 690 forintos drágulás.

   2011 október  2012 szeptember  2012 november
 leves  1544 forint  1773 forint  2057 forint
 második  945 forint  1021 forint  1069 forint
 süti  795 forint  830 forint  848 forint
 összesen  3284 forint  3624 forint  3974 forint
Exit mobile version