Aktuális

A drága tojás miatt egyre többen vesznek tyúkot

A szigorú uniós tyúktartási szabályozás miatt hiánycikk lett és január óta a duplájára drágult a tojás. Csehországban már inkább tyúkot vesznek. Soma különvéleménye.

A hír: Tyúkvásárlási láz lett úrrá Csehországon, miután felszökött a tojás ára. Öt kilométer hosszú kocsisor torlódott össze pár napja a helyi baromfitenyészet előtt, és nagyjából hat órát kellett várakozniuk az autósoknak, hogy tyúkhoz jussanak. A tyúkláz az északi területekről is sok embert délre vonzott, hogy „tojáskiadó bioautomatákra” tehessen szert. A német sajtó pedig arra figyelmeztetett, hogy „tojásturizmus” alakulhat ki húsvét előtt.

A drága tojás miatt egyre többen vesznek tyúkotSoma véleménye: Hál’ istennek egyre többen gondolkodnak abban, hogyan lehetne egyre több szempontból önállósítaniuk magukat. Egyre többen vetik be a földjüket (én is), és egyre többen gondolkodnak a különféle alternatív energiaforrásokon és törekszenek a fenntarthatóságra. Közösségek alakulnak ki és fognak össze, hogy kiszabadítsák magukat ebből a kiszolgáltatott  és fogyasztói létbe beépült világból. Egyre több fiataltól hallom azt, hogy az a távlati elképzelésük, hogy önfenntartó bio-öko kommunába tömörülnek, és be se szállnak ebbe a sokszor testet-lelket kicsavaró, hazug anyagi hajszába.

Úgyhogy csak örülni tudok annak, hogy ráébredtek az emberek arra, hogy ha drága a tojás (és megteheted, mert van kerted), vegyél tyúkot. És műveld a kerted, és ahogy megteheted, tetess fel az otthonodra napelemet, és gondold végig, mi az, amire valóban szükséged van, hogy egyre kevesebb „szemetet” vegyünk meg. Reméljük, egyre többen vesznek példát a debreceni hobbikertész zseniális ötletéből, aki hallal és zöldséggel látja el a családját.

Az élet egyre több területén látom azt, hogy az emberek már nem kívülről várják a különféle dolgokat, hanem maguk veszik kézbe az életüket. Ennek kapcsán egyre több civil kezdeményezést, megmozdulást látok, egyre több egyén gondolkodik úgy, hogy most már nem „állam-apunak” vagy valami külső, nagyobb erőnek kell megmondania, hogy mit kell tenni, hanem maguk teszik azt, amire elhívásuk van. Egyre többen vágynak arra, hogy kitépjék magukat ebből a gyakorta fojtogató mátrixból, és kiszabaduljanak a minket oly okosan rabláncra verő mentális gépezetből.

Úgyhogy előbb a tyúk és a tojás, aztán szép sorjában jöhet minden más, ami az emberek felébredését, önállósodását egyre több szinten segíti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top