Köles: a gyomrod legjobb barátja

Ízbolygó | 2012. Október 18.
Már rég nem unalmas köretnek számít, mégsem használjuk ki igazán. Pedig a köles nemcsak egészséges, de még fogyókúrához is jó.

A köles az egyik legősibb termesztett gabonaféle. Kínából származtatják és kb. 10 000 éves múltra tekint vissza. A gabonafélék közül a köles élettani hatásai kivételesek. Nagyon magas a rosttartalma és könnyen emészthető, ezért tisztító, salaktalanító hatású. A magas rosttartalma elősegíti a normál bélműködést, annak megfelelő ritmusát, segíti a teltségérzet kialakulását. Fogyasztása böjtöléskor is (éppen tisztító hatása miatt) ajánlott. A gabonafélék közül a köles kifejezetten lúgosít. Jótékonyan hat a kötőszövet állapotára, rugalmassá, fényessé teszi a bőrt, kedvezően hat a haj, a körmök és a fogak, a szem állapotára. Tehát tessék mindenkinek, kicsiknek és nagyoknak is kölest enni, főleg tél elején, amikor fel kell turbózni a szervezetünket. Ebben segítünk most pár recepttel.

Köles

Hozzávalók:

  • 2,5-szeres víz
  • 1 adag köles
Kategóriaebéd
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A kölest először öblítsük át, majd öntsük bele 2,5-szeres mennyiségű forrásban lévő vízbe. A lángot takarékra tesszük, és puhára főzzük a kölest.

Köles-banánkenyér

Hozzávalók:

  • 24 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás
  • 12 dkg vaj
  • 3 db banán
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 15 dkg (barna) nádcukor
  • 10 dkg mogyoró
  • 12 dkg (főtt) köles
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A vajat a barna nádcukorral felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, a sütőport, a sót, és összekeverjük. A banánokat villával összenyomkodjuk, majd a főtt kölessel együtt a tésztához adjuk. A mogyorót száraz serpenyőben megillatosítjuk és a tésztához adjuk. Sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük, majd 180 fokon 50 percig sütjük. Ha nagyon pirul a teteje, fedjük le fóliával.

 

Paprika gombás kölessel töltve

Hozzávalók:

  • 1 dl tejföl
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 5 db (koktél) paradicsom
  • 2 fej (nagy) gomba
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 db kaliforniai paprika
  • 40 dkg köles
  • 10 dkg bryndza
Kategóriavacsora
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A hagymát felkarikázzuk, a serpenyőt előmelegítjük, majd beleöntjük az olajat, és a hagymát megfonnyasztjuk benne. Közben a gombát megmossuk, a tönkjét kitörjük, majd a tönköt és a kalapot is apróra vágjuk. Ezeket is a hagymához adjuk és megpároljuk. Végül a koktélparadicsomokat félbevágjuk és a hagymás gombán megpároljuk. Összekeverjük a zöldségeket a főtt kölessel, hozzákeverjük a brindzát, a tejfölt és megborsozzuk. A paprikák kalapját levágjuk, kiszedjük a magházukat, és beletöltjük a zöldséges kölest. Egy kerámiatálat kivajazunk, beletesszük a paprikákat és 180 fokon pirosodásig sütjük, ez nagyjából 25 perc.

Cukkinis kölesfasírt

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 1 db (40 dkg) salátacukkini
  • 6 evőkanál zsemlemorzsa
  • 30 dkg (főtt) köles
  • 1 evőkanál bazsalikom
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db tojás
  • ízesítéshez tarkabors
Kategóriaebéd
Elkészítési idő55 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A hagymát megpucoljuk, kis kockákra vágjuk. A cukkinit megmossuk, almareszelőn lereszeljük. A fokhagymákat is megtisztítjuk és finomra reszeljük. A serpenyőt előmelegítjük, felmelegítjük benne az olajat, és a hagymát megfonnyasztjuk rajta. Hozzáadjuk a lereszelt cukkinit és megpároljuk. Bazsalikommal, sóval, borssal ízesítjük, belereszeljük a fokhagymát, és így főzzük 2 percig. Ha kész, összekeverjük a főtt kölessel, majd hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a tojást. A masszából kis golyókat formázunk és szilikonos minimuffinformába tesszük a golyókat, majd 180 fokon kisütjük őket, nagyjából 40 perc alatt. (Fém muffinforma esetén ki is kell vajazni a formát!) Citromos-olajos öntettel leöntött zöldsalátával kínáljuk.

Exit mobile version