Na persze, ha azt mondjuk, hogy pumpkin pie, az sokkal elegánsabb, de ne szépítsünk, ez bizony egy egyszerű tökös pite, amin a krém ropogós omlós tésztán sül igazán édesre. Imádjuk.
Sütőtökös pite
Hozzávalók egy kör alakú pitesütőnyi adaghoz :
- 15 dkg (ha kevés lenne, akkor még mehet hozzá, függ a liszt és a vaj minőségétől) liszt
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 1 evőkanál tejföl
- 10 dkg (hideg, felkockázott) vaj
- 1 db tojássárgája
- 4 evőkanál víz
Töltelék:
- 2 dn tojás
- 0,8 dl tejszín
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 18 dkg (helyettesíthető mascarponéval is) barnacukor
- 50 dkg sütőtök
- fél teáskanál (elhagyható) őrölt gyömbér
Elkészítés
A tésztához a hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fontos, hogy minden hideg legyen, majd lefedve 1 órára a hűtőbe tesszük.
A tököt felvágjuk, majd 180-200 fokos sütőben pirosra sütjük. Ha kihűlt, keverjük össze a krém többi hozzávalójával.
Ha a tészta pihent, akkor nyújtsuk ki és tegyük egy kivajazott piteformába, majd rakjunk rá sütőpapírt, és szórjunk bele babot vagy lencsét. Ez azért kell, hogy a tészta ne púposodjon fel. 180 fokos sütőben süssük 10 percig, majd vegyük ki a babot és a sütőpapírt, és öntsük rá a krémet.
További 20-30 percig süssük, hogy a krém kicsit megszilárduljon. Langyosan, vaníliafagyival tálaljuk.