Húsmentes fogások indiai stílusban

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2013. Március 23.
Ha már unod a rántott sajtot és a párolt zöldséget, jöhetnek az izgalmasabb vega fogások. Ne ijedj meg a sok hozzávalótól, a receptek nem bonyolultak...

Körete lehet illatos rizs (fahéj, kardamom, szegfűszeg) és csatni, de a házi naan kenyérrel sem lehet hibázni.

Kókuszos karfiol és burgonyacurry

Hozzávalók:

  • 1 db vöröshagyma
  • negyed kiskanál kömény
  • negyed kiskanál lepkeszegmag
  • negyed kiskanál őrölt szegfűszeg
  • 3 evőkanál paradicsompüré
  • 1 kiskanál vagy 1 szárított chili chilipehely
  • 50 g kókuszreszelék
  • 250 ml kókusztej
  • fél kiskanál kurkuma
  • fél kiskanál őrölt fahéj
  • 1 kiskanál garam masala
  • 1 cm gyömbér
  • 1 fej karfiol
  • 2 db burgonya
  • 1 kiskanál (mag) koriander
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • negyed kiskanál mustármag
Kategóriaebéd
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Egy serpenyőben forrósítsunk fel 1 kiskanál olajat, és 2-3 perc alatt pirítsuk meg rajta a kókuszreszeléket. Tegyük félre! 
Hevítsünk fel 1 evőkanál olajat, és pirítsuk meg rajta a felaprított hagymát. Tegyük félre!
Forrósítsunk fel egy evőkanál olajat, és 30-40 másodperc alatt pirítsuk meg rajta a chilit, a koriandermagot, a mustármagot, római köményt és lepkeszegmagot. Adjuk hozzá a gyömbért, majd az őrölt fűszereket, a fahéjat, a szegfűszeget, kurkumát, keverjük át, és vegyük le a tűzről! Tegyük egy turmixgépbe a pirított kókuszt, a hagymát és a fűszereket, adjuk hozzá a paradicsompürét, öntsük fel egy deci vízzel és turmixszoljuk krémessé! Ízesítsük csipetnyi sóval!
Öntsük vissza a szószt a serpenyőbe, dobjuk bele a feldarabolt burgonyát, és lefedve főzzük 10 percig. Ekkor adjuk hozzá a rózsáira szedett karfiolt, öntsük fel kókusztejjel és főzzük puhára. Ha túlságosan besűrűsödne, felönthetjük még egy kevés vízzel. 

Készítsünk hozzá illatos rizst! (Dobjunk a rizs főzőlevébe 1-1 kiskanál őrölt fahéjat, szegfűszeget, kardamomot és kis darab babérlevelet!)

Indiai snack: vörös lencsével, spenóttal töltött lepény (töltött csapati)

Lepény:

  • 200 g liszt
  • 1 kiskanál só
  • 1 evőkanál olaj
  • 180 ml víz
  • 100 g teljes kiőrlésű liszt

Spenótos, lencsés töltelék:

  • ízesítéshez só
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 100 g vörös lencse
  • 1 kiskanál garam masala
  • 200 g spenótlevél
  • 3-4 dl zöldség alaplé
  • 1 kiskanál őrölt kömény
Kategóriaebéd
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Szitáljuk át a lisztet, és keverjük hozzá a sót! Adjuk hozzá az olajat és annyi vizet, hogy a tészta puha, de ne ragadós legyen. Alaposan gyúrjuk át, és nedves ruhával letakarva pihentessük egy órára. Csípjünk belőle 16 kisebb darabot! Liszttel megszórva formázzuk gombóccá, és nyújtsuk vékony kerek lappá. Nyílt láng fölött tartva önmagában is megsüthetjük, de most spenótos, lencsés tölteléket teszünk bele. Ehhez a kinyújtott tésztára halmozunk 2-3 evőkanálnyit a töltelékből, egyenletesen elkenjük rajta. A tészta szélét vízzel benedvesítjük, és ráfektetünk egy másik kinyújtott tésztalapot. Nyomjuk össze a széleit. Száraz palacsintasütőben mindkét oldalát rövid idő alatt megsütjük.
A töltelékhez a lencsét áztassuk be vízbe! A spenótot alaposan mossuk át! Kevés olajon pirítsuk meg a felaprított hagymát, fokhagymát, adjuk hozzá a fűszereket. Szűrjük le a vörös lencsét, és adjuk a fűszeres alaphoz. Öntsük fel a levessel és főzzük benne puhára a lencsét. Nagyjából 20 perc után hozzáadhatjuk a spenótleveleket és puhára pároljuk.

Túrógolyók, krémes, fűszeres paradicsomszószban

Túrógolyó:

  • pár csipet só
  • 250 g túró
  • kevés olaj
  • 2 evőkanál koriander
  • 1 db burgonya
  • fél kiskanál őrölt kömény
  • 50 g sárgaborsóliszt

Paradicsommártás:

  • 1 db vöröshagyma
  • fél kiskanál őrölt kömény
  • 3 evőkanál paradicsompüré
  • 3 evőkanál natúr joghurt
  • fél kiskanál őrölt fahéj
  • 1 kiskanál garam masala
  • 1 evőkanál (friss, reszelve) gyömbér
  • 100 ml víz
  • fél kiskanál koriandermag
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kiskanál barnacukor
Kategóriaebéd
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A túrógolyókhoz főzzük puhára a burgonyát és pürésítsük. Dolgozzuk össze a túróval, fűszerezzük őrölt köménnyel és a feldarabolt korianderzölddel. Adjuk hozzá a liszt felét, és formázzunk belőle golyókat, nudlikat. Pihentessük fél órát. Forgassuk meg a megmaradt lisztben és kevés olajon süssük meg.

A mártáshoz először a fűszeralapot készítsük el! A csonszhoz hevítsük fel az olajat és dobjuk bele a koriandert, amikor barnul, adjuk hozzá a reszelt gyömbért. Úgy 30 másodperces pirítás után adjuk hozzá az őrölt fűszereket, a köményt, a fahéjat és a garam masalát. Tegyük félre!

Kevés olajon pirítsuk meg a felaprított hagymát és keverjük össze a fűszeralappal. Adjuk hozzá a paradicsompürét, a barna cukrot és öntsük fel 1 dl vízzel. Forraljuk össze, legvégül tegyük selymessé a joghurttal.

Biztosan laktózmentesek a laktózmentes tejek? Ha kíváncsi vagy a válaszra, kattints a Nők Lapja Café Válaszkereső oldalára!

Exit mobile version