Újra megnyitja kapuit a legmenőbb gasztrofesztivál

nlc | 2013. Május 27.
A Gourmet Fesztiválon idén is a minőségi ételeké és italoké a főszerep, ahol jobbnál jobb borok, mézek, sajtok, pálinkák, cukrászsütemények és egyedi ételkülönlegességek, változatos zenei és gasztroprogramok csalogatják az ország minden részéből a látogatókat május 31. és június 2. között a Millenáris Parkba.

Kóstold meg Magyarországot!

Az idei Gourmet Fesztiválon a hazai top 50 étteremből már szinte mindenki képviselteti magát, emellett pedig Magyarország legjobb borászai, cukrászai, gourmet-boltjai is jelen lesznek a neves eseményen. Az érdeklődők végigkóstolhatják az ország legfinomabb ételremekeit anélkül, hogy órákat utaznának egy-egy gasztrokülönlegességért.

Nemcsak a testnek, hanem a léleknek is…

A Gourmet-n nemcsak a kulináris élvezeteknek hódolhatnak a látogatók, hiszen a legjobb ételek és italok mellé színes programokkal is készülnek a rendezők. A Jazzy Rádió Színpadán esténként különleges fellépők gondoskodnak majd a színvonalas szórakozásról. Pénteken 20 órától a kiváló dzsesszénekesnő, Szőke Nikoletta és Quartettje, szombat este pedig a finoman füstös, bársonyos hangú énekesnő, Gereben Zita és Quartettje varázsolja majd el a közönséget. Vasárnap este Magyarország első számú Swing & Boogie Show zenekara, a Group ‘N’ Swing gondoskodik a hangulatról.


Tanácsok, praktikák a legjobbaktól

A Gasztroszínpadon egymást követik majd a gasztrovilág szakértői, akiktől hasznos tanácsokkal és érdekes praktikákkal lehetünk gazdagabbak. Például azon három vidéki étterem – a debreceni IKON, a szegedi Tiszavirág és a veszprémi Chianti – ambiciózus séfjei, akik saját tájegységeik jellegzetességeit mutatják be a galuskán keresztül. A Based on Pig autonóm kutatócsapatával pedig nagy földieper-tesztelésbe kezdhetünk, hiszen a kis csapat közértből, piacról, illetve őstermelőktől szerez be földiepret, melyet a közönség bevonásával készülnek tesztelni.

A péntek este folyamán a Michelin-csillagos éttermekben edződött séf, Joseph Viola (Lyon) igazi francia klasszikust készít, segítségére Jókúti András, a pâté en croûte testvériség lovagja lesz.

A szombati napon a Harmadik Nyílt  Lazacbontó bajnokságra kerül sor, ahol az amatőr és profi kategóriákban induló versenyzőknek a verseny hivatalos szabályai szerint kell a lehető legszebb és legpontosabb lazacfiléket szelnie egy norvég lazacból, minél legrövidebb idő alatt.

A kora délutáni órákban az édességeké lesz a főszerep, hiszen 14 órától a közönség döntheti el, hogy öt különböző stílusú desszert közül, egy adott ízkombinációban melyik készüljön el, majd pedig a cupcake-díszítés csínját-bínját ismerheti meg a nagyérdemű.

A sütemények után villányi szőlőmagtermékek felhasználásával Gere Andrea és Pauli Zoltán, a Gault & Millau sapkás villányi Mandula étterem séfje főz valami finomat, egyben bemutatják a szőlőmagolaj és a szőlőmagliszt felhasználási lehetőségeit. Az előadás során egy-két Gere-bor kóstolása sem maradhat el.

Jó borokhoz pedig sajt dukál, ezért Sándor Tamás sajtmester és svájci kollégája, Niklaus Ott beszélgetnek a hazai és a nyugat-európai sajtkészítésről Nemesvölgyi Attilával, a Sarki Fűszeres képviseletében.

A szombati napon rendhagyó anatómiaóra keretében Gál Hentesutánzat József a MészárSteakből és Péter Anna, a Táfelspicc rovatvezetője bebizonyítja, hogy mindenki le tud szépen és szabályosan bontani egy félsertést, legfeljebb kicsit lassan. 

És jöjjön megint az alkohol: Van, aki keserűn szereti címmel a Boutiq’Bar tulajdonos-bártendere tart előadást az egyre népszerűbb keserűkről.

Az est zárásaként idén is párbajozik Bíró Lajos és Segal Viktor, a kérdés már csak az, hogy vajon az előbbi polgárpukkasztó padlizsánja, vagy az utóbbi egzotikus változata lesz-e idén a befutó.

Vasárnap délután máris hasznos tanácsokkal indul az OTP Klub Gasztroszínpadának programja, hiszen Lázár Chef, a TV Paprika séf-műsorvezetője ad tippeket, hogyan lehet a grillezés során még ízletesebb ételeket készíteni.

A Heimann-vendéglátás alapelemeiről Heimann Ágnes és Zoltán tart bemutatót, ami saját készítésű finomságokat jelent. Köménymagos kifli, sonka- és szarvasszalámi, valamint kékfrankos és bikavér, csak hogy párat említsünk a kóstolásra szánt finomságokból.

Idén sem maradhatnak el a baristák, a világbajnok kávémesterek, akiktől most megtudhatjuk, hogy miért kerül szentjánoskenyér a csészébe, hogy milyen a tökéletes tejhaböntés, illetve hogyan lehet különbséget tenni a hasonló termőterületről származó kávék között érzékszervi próbával.

A hazai kenyérhelyzetről is informálódhatnak az idei Gourmet Fesztiválra látogatók, hiszen az OTP Klub Gasztroszínpadán Juhász Mihály (Jacques Liszt) és Miklós Mihály (Marmorstein) pékmesterektől kaphatnak átfogó képet magyar kézművespékségekről és a minőségi alapanyagokról. Természetesen itt is lehet kóstolni, méghozzá kovászos kenyeret.

Fókuszban a Gulyás

Az idei év újítása, hogy a Gourmet Fesztivál kísérletet tesz arra, hogy a csúcsgasztronómiát és a mindennapok étkezési kultúráját közelítse egymáshoz. Ennek jegyében mutatkozik be a rendezvényen a „gulyás”, a legkülönbözőbb formákban, legyen az leves, pörkölt, hab, mártás, vagy akár terrine. A fesztiválon megjelenő éttermek általában 2-3 különleges fogást készítenek, amivel igyekeznek a konyháik jellegzetességeit bemutatni. Idén viszont arra kérték a szervezők a meghívott csúcséttermek séfjeit, hogy a saját kreálmányaikon túl készítsenek még egy fogást, egy igazán közkedvelt magyar ételt, a gulyást, ahogyan ők a legjobbnak gondolják. A Gourmet Fesztiválon tehát megtudhatjuk majd, hogy Magyarország legjobb séfjei mit gondolnak e hagyományosan magyar ételről, hogyan készítik el, miként álmodják újjá. A rendezvény zárásaként gulyáskóstolóval egybekötött Bocuse d’Or élménybeszámolót hallgathatunk a „csillagos” Onyx séfjétől, Széll Tamástól, és szakmai vezetőjétől, Hamvas Zoltántól. Váncsa Istvántól pedig megtudhatjuk, hogyan készül a tibeti gulyása, eközben pedig fellebben a fátyol az igazi gulyás titkos történetéről is.

A fesztivál részletes programjáért a www.gourmetfesztival.hu oldalra érdemes ellátogatni.

Exit mobile version