Zöldséges káposztaleves húsgombóccal
Hozzávalók:
- 1 + 1 ek. liszt
- 25 dkg darált pulykahús
- 1 ek. zsemlemorzsa
- 1 kk. ételízesítő
- 1 kk. + 1 mk. fűszerpaprika
- 2 szál fehérrépa
- 1 tojássárgája
- 1 ek. vaj
- 2 szál sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 15 dkg + 1,5 dl savanyú káposztalé savanyú káposzta
Elkészítés
Tisztítsuk meg a répákat, és daraboljuk fel. Vágjuk apróra a vöröshagymát, és egy kiskanálnyit tegyünk belőle félre a húsgombócokhoz. Egy fazékba öntsünk kevés olajat, és pároljuk át rajta a hagymát. Dobjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, és nagy lángon pirítsuk 2-3 percig. Öntsünk hozzá 1 liter vizet, és az ételízesítő hozzáadásával főzzük puhára a zöldségeket. Adjuk hozzá a savanyú káposzta levét, majd a vajból, lisztből, paprikából készítsünk rántást, és keverjük a leveshez. A darált húst dolgozzuk össze a tojással, egy kiskanálnyi apróra vágott hagymával, zsemlemorzsával. Sózzuk, borsozzuk. Formázzunk kisebb gombócokat a masszából. Tegyük a levesbe a savanyú káposztát és a húsgolyókat, és főzzük addig, amíg a húsgombóc készre fő benne (nagyjából még 15 perc).
.
Kovászos burgonyakrém leves
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kanál olaj
- 1 db babérlevél
- 80 dkg burgonya
- csipetnyi tárkony
- tálaláshoz snidling
- 1 dl lé (uborka nem) kovászos uborka
Elkészítés
Az olajon pirítsuk meg a felaprított hagymát, majd adjuk hozzá a megtisztított, nagyobb darabokra vágott burgonyát. Öntsük fel egy liter vízzel, fűszerezzük tárkonnyal, babérlevéllel, és főzzük puhára a burgonyát. Krémesítsük botturmixszal, és savanyítsuk a kovászos uborka levével. Ha szükséges, sózzuk. Tálaláskor szórjuk meg snidlinggel.
Korhely lencseleves
Hozzávalók:
- 2 evőkanál liszt
- kevés borsikafű
- pár szem kömény
- 5 dkg húsos szalonna
- 20 dkg + 1 dl leve savanyú káposzta
- 5 dkg (csípősebb) kolbász
- 1 kiskanál fűszerpaprika
- 15 dkg lencse
- 1 szál sárgarépa
- 2 db babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 1-2 evőkanál tejföl
- pár db virsli
Elkészítés
A füstölt szalonnát vágjuk apró kockákra, és egy lábosban olvasszuk ki a zsírját. Adjuk hozzá a fűszereket, a babérlevelet, a köményt, a borsikafüvet, majd az apróra vágott és lecsöpögtetett savanyú káposztát. Keverjük át, majd tegyük bele az átmosott lencsét. Öntsük fel 7-8 dl vízzel. Dobjuk bele a feldarabolt kolbászt, és forraljuk fel, majd lefedve, kis lángon főzzük puhára. Készítsünk fokhagymás, paprikás rántást. Ehhez kevés olajon pirítsuk zsemleszínűre a lisztet, adjunk hozzá zúzott fokhagymát és a pirospaprikát. Öntsünk rá egy keveset a lencse levéből és keverjük csomómentesre, majd sűrítsük be vele a levest. Ha még szükséges savanyítani, ízesítsük kevés savanyúkáposzta-lével és főzzük bele a kisebb darabokra vágott virslit. Tálaláskor cseppenthetünk rá kevés tejfölt.
|
|