Finom, olcsó, gyors: 3 pénztárcakímélő recept az ír konyhából

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2013. November 12.
A hagyományos ír konyhát a laktató levesek, energiát adó kolbászos, húsos, szalonnás fogások és a krumplis ételek végtelen számú variációja jellemzi. Íme, egy kedvcsináló és költségkímélő menüsor, amelyet érdemes egy korsó barna sörrel kísérni.

Kelkáposztás krumplileves (Colcannon)

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 1 fej kelkáposzta
  • 60 dkg burgonya
  • 1 kiskanál majoranna
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 kiskanál kakukkfű
  • 1 db babérlevél
  • ízlés szerint bors
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • pár szelet húsos szalonna
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A  bacont vágjuk fel, és egy serpenyőben pirítsuk meg, majd tegyük félre. A kelkáposztát szeljük csíkokra, és kevés víz hozzáadásával pároljuk puhára.

Kevés olajon fonnyasszuk meg a hagymát, adjuk hozzá a megtisztított,  nagyobb darabokra vágott burgonyát, öntsük fel egy liter vízzel, és  főzzük puhára. Fűszerezzük majoránnával, kakukkfűvel, sóval, borssal, babérlevéllel.  Amikor a burgonya puhára főtt, botturmix segítségével krémesítsük. Tálaláskor adjuk hozzá a megpárolt kelkáposztacsíkokat és a pirított bacont.

Kolbász, szalonna, hagyma és burgonya egytál (Coddle)

Hozzávalók:

  • ízlés szerint só
  • 2 db vöröshagyma
  • 25 dkg szalonna
  • 1 csokor petrezselyem
  • pár csipet őrölt bors
  • 1 db paradicsom
  • 1 kg burgonya
  • 30 dkg (lecsó) kolbász
  • 3-4 dl alaplé
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő80 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Hámozzuk meg a burgonyát, és karikázzuk fel.  Grillezzük elő a kolbászt, amíg egy kis színt kap.

 

Egy jénai tálba rétegezzük a burgonyaszeleteket, fektessük rá a kolbászt, a szalonnát, a felkarikázott hagymaszeleteket, tegyük hozzá a paradicsomot is feldarabolva. (Gazdagíthatjuk krinolinnal is, ezt érdemes ujjnyi vastagságban bevagdosni és hagymaszeleteket beletűzdelni.)

 

Fűszerezzük sóval, borssal, felaprított petrezselyemmel. Öntsünk alá 3 deci húslét. Fedjük be alufóliával, és süssük 60-70 percig, míg a burgonya megpuhul.  Fogyasszunk mellé jó ír szokás szerint kenyeret (a szaft kitunkolásához) és sört.

 

 

Barna sörös süti

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 1 doboz tejföl
  • 2 db tojás
  • 14 dkg vaj
  • 12 g sütőpor
  • 3-4 evőkanál kakaópor
  • 2,5 dl barna sör
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Olvasszuk meg a vajat, és vele együtt melegítsük fel a sört. Egy nagy tálban keverjük össze a tojásokat a cukorral és a kakaóporral, adjuk hozzá a tejfölt, majd a vajas, sörös keveréket. Keverjük bele a sütőporral elkevert lisztet. Egy 22 centis tortaforma alját, oldalát kenjünk ki vajjal és liszttel, és öntsük bele a masszát. Előmelegített sütőben 40 perc alatt süssük készre.

 

 

 

 

Még több spórolós fogás, itt!

Kattints a többi spórolós fogásért!

Exit mobile version