A múltkori thai utazás után most jöjjön egy gasztrokiruccanás Olaszországba.
Mogyorókrémes-mandulás péksütemények
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg + a nyújtáshoz liszt
- 10 dkg szeletelt mandula
- 12 dkg natúr joghurt
- 1 teáskanál élesztő
- 1 dl víz
- 5 dkg vaj
- 2 db tojás
- csipet só
- 2,5 dkg cukor
- 10 dkg mogyorókrém
Elkészítés
A szárított élesztőt, a cukrot és a csipet sót keverjük el a liszttel. Adjunk hozzá egy egész tojást, az olvasztott vajat, a joghurtot és a langyos vizet. Keverjük el alaposan a tésztát, dagasszuk 5 percen át, míg teljesen homogén és ruganyos lesz. Konyharuhával lefedve, szobahőmérsékleten kelesszük 1,5-2 órát a tésztát. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. A tészta harmadát lisztezett felületen nyújtsuk ki 1 cm vékonyra, vágjunk belőle magas és keskeny háromszögeket. A szélesebb végükre tegyünk egy-egy mokkáskanálnyi mogyorókrémet, és tekerjük fel kifliknek. A következő harmad tésztát 2 cm vastagra nyújtsunk, szaggassunk belőle 10 cm átmérőjű köröket, ezeket kenjük meg mogyorókrémmel, formázzuk zsemlékké. A maradék tésztát 1 cm vastagra nyújtsuk, a lap felét kenjük meg vékonyan mogyorókrémmel, hajtsuk rá a kenetlen részt. Vágjuk fel csíkokra, sodorjuk kukacokká, és tekerjük fel briósnak. A péksüteményeket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg őket a felvert tojással, szórjuk meg szeletelt mandulával. Az előmelegített sütőben süssük 25 perc alatt készre.
Kelkáposztás-csicseriborsós tagliatelle kolbásszal
Hozzávalók 4 szeméyre:
- pár csipet só
- 15 dkg kolozsvári szalonna
- 50 dkg tagliatelle
- 20 dkg csicseriborsó
- 20 dkg kelkáposzta
- 1 db paradicsomkonzerv
- 2-3 szál szárzeller
- fél dl olívaolaj
- pár csipet őrölt bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szál csípős kolbász
Elkészítés
A csicseriborsót áztassuk vízbe egy éjszakára. Másnap cseréljük le a levet, adjuk hozzá a zellert, sózzuk, borsozzuk, főzzük puhára a csicserit. A felkockázott hagymát serpenyőben dinszteljük meg a szintén felkockázott húsos szalonnával és kevés olívaolajjal. Ha a szalonna megpirult, adjuk hozzá a 2×2 cm-re vágott kelkáposztát, az aprított fokhagymát, pároljuk 10 percet. Adjuk hozzá a hámozott paradicsomot, a csicseriborsót, 1,5 dl-t a főzővízből, majd a felkarikázott kolbászt. Sózzuk, borsozzuk, forraljuk össze a szaftot. A tagliatellét főzzük ki lobogó, sós vízben, majd szűrjük le, keverjük el a mártással, azonnal tálaljuk.
Mozzarellával töltött sáfrányos rizsgombócok
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg arborio
- 1 sáfrány sáfrány
Paradicsomszósz:
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint bazsalikom
- 40 dkg paradicsomkonzerv
Elkészítés
A rizst főzzük puhára a sáfránnyal ízesített húslevesben. Teljesen szívja fel a levet, vagy szűrjük le. Keverjük el benne a vajat, a reszelt parmezánt. Amikor kihűlt, keverjünk el benne 1 tojást. Tegyük félre a masszát 30 percre állni. A mozzarellát csepegtessük le, vágjuk kis kockákra. Tegyünk a tenyerünkbe egy kis adag rizst, lapítsuk le, helyezzünk rá egy mozzarellakockát, majd lapítsunk rá újabb adag rizst, formázzuk gömbbé. A gombócokat panírozzuk be hagyományosan: lisztben, enyhén felvert tojásban, majd zsemlemorzsában megforgatva. Forró olajban süssük ropogósra, és fűszeres paradicsomszafttal kínáljuk. Ehhez a hámozott paradicsomot főzzük fel az aprított fokhagymával és az olívaolajjal, ízesítsük sóval, frissen őrölt borssal és a friss bazsalikommal.
A recept a Nők Lapja Konyhában jelent meg, fizess elő rá te is!