Ízes utazások: olasz menü

nlc | 2014. Január 06.
Tésztás, fűszeres és nem bonyolult. Ilyen receptekkel készültünk mára, amelyek mindegyike Olaszországba repít.

A múltkori thai utazás után most jöjjön egy gasztrokiruccanás Olaszországba.

Mogyorókrémes-mandulás péksütemények

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg + a nyújtáshoz liszt
  • 10 dkg szeletelt mandula
  • 12 dkg natúr joghurt
  • 1 teáskanál élesztő
  • 1 dl víz
  • 5 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • csipet só
  • 2,5 dkg cukor
  • 10 dkg mogyorókrém
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A szárított élesztőt, a cukrot és a csipet sót keverjük el a liszttel. Adjunk hozzá egy egész tojást, az olvasztott vajat, a joghurtot és a langyos vizet. Keverjük el alaposan a tésztát, dagasszuk 5 percen át, míg teljesen homogén és ruganyos lesz. Konyharuhával lefedve, szobahőmérsékleten kelesszük 1,5-2 órát a tésztát. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. A tészta harmadát lisztezett felületen nyújtsuk ki 1 cm vékonyra, vágjunk belőle magas és keskeny háromszögeket. A szélesebb végükre tegyünk egy-egy mokkáskanálnyi mogyorókrémet, és tekerjük fel kifliknek. A következő harmad tésztát 2 cm vastagra nyújtsunk, szaggassunk belőle 10 cm átmérőjű köröket, ezeket kenjük meg mogyorókrémmel, formázzuk zsemlékké. A maradék tésztát 1 cm vastagra nyújtsuk, a lap felét kenjük meg vékonyan mogyorókrémmel, hajtsuk rá a kenetlen részt. Vágjuk fel csíkokra, sodorjuk kukacokká, és tekerjük fel briósnak. A péksüteményeket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg őket a felvert tojással, szórjuk meg szeletelt mandulával. Az előmelegített sütőben süssük 25 perc alatt készre.

Kelkáposztás-csicseriborsós tagliatelle kolbásszal

Hozzávalók 4 szeméyre:

  • pár csipet só
  • 15 dkg kolozsvári szalonna
  • 50 dkg tagliatelle
  • 20 dkg csicseriborsó
  • 20 dkg kelkáposzta
  • 1 db paradicsomkonzerv
  • 2-3 szál szárzeller
  • fél dl olívaolaj
  • pár csipet őrölt bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál csípős kolbász
Kategóriaebéd
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A csicseriborsót áztassuk vízbe egy éjszakára. Másnap cseréljük le a levet, adjuk hozzá a zellert, sózzuk, borsozzuk, főzzük puhára a csicserit. A felkockázott hagymát serpenyőben dinszteljük meg a szintén felkockázott húsos szalonnával és kevés olívaolajjal. Ha a szalonna megpirult, adjuk hozzá a 2×2 cm-re vágott kelkáposztát, az aprított fokhagymát, pároljuk 10 percet. Adjuk hozzá a hámozott paradicsomot, a csicseriborsót, 1,5 dl-t a főzővízből, majd a felkarikázott kolbászt. Sózzuk, borsozzuk, forraljuk össze a szaftot. A tagliatellét főzzük ki lobogó, sós vízben, majd szűrjük le, keverjük el a mártással, azonnal tálaljuk. 

Mozzarellával töltött sáfrányos rizsgombócok

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dkg arborio
  • 1 sáfrány sáfrány

Paradicsomszósz:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint bazsalikom
  • 40 dkg paradicsomkonzerv
Kategóriaebéd
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A rizst főzzük puhára a sáfránnyal ízesített húslevesben. Teljesen szívja fel a levet, vagy szűrjük le. Keverjük el benne a vajat, a reszelt parmezánt. Amikor kihűlt, keverjünk el benne 1 tojást. Tegyük félre a masszát 30 percre állni. A mozzarellát csepegtessük le, vágjuk kis kockákra. Tegyünk a tenyerünkbe egy kis adag rizst, lapítsuk le, helyezzünk rá egy mozzarellakockát, majd lapítsunk rá újabb adag rizst, formázzuk gömbbé. A gombócokat panírozzuk be hagyományosan: lisztben, enyhén felvert tojásban, majd zsemlemorzsában megforgatva. Forró olajban süssük ropogósra, és fűszeres paradicsomszafttal kínáljuk. Ehhez a hámozott paradicsomot főzzük fel az aprított fokhagymával és az olívaolajjal, ízesítsük sóval, frissen őrölt borssal és a friss bazsalikommal. 

A recept a Nők Lapja Konyhában jelent meg, fizess elő rá te is!

Exit mobile version