Duplameggyes máktorta
Hozzávalók:
- 150 g cukor
- 3 db tojás
- 60 g vaj
- fél tasak sütőpor
- 250 g darált mák
- 1 db narancs reszelt héja
- 3-4 evőkanál aszalt meggy
Teteje:
- 1-2 evőkanál porcukor
- 125 g mascarpone
Mellé:
- ízlés szerint meggybefőtt
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és kivajazunk, kilisztezünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát. (26 cm-es formához a megadott mennyiségek dupláját kell venni.) A vajat megolvasztjuk, és kikeverjük a tojások sárgájával, a cukorral és a reszelt narancshéjjal. A mákot összekeverjük a sütőporral, és ezt is a cukros keverékhez adjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a mákos tál tartalmához adjuk, végül beleszórjuk az aszalt meggyet, és összeforgatjuk. A masszát a tortaformába kanalazzuk, elegyengetjük, és 180 fokon 30-35 percig sütjük (tűpróbával teszteljük). Ha kész, hűlni hagyjuk. Ha teljesen kihűlt a sütemény, kivesszük a tortaformából, és tálcára rakjuk. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, és a torta tetejére kenjük. Tálalásig hűvös helyen tartjuk, majd magozott meggybefőttel tálaljuk.
Mákos-meggyes pohárkrém
Hozzávalók:
- 4 evőkanál cukor
- 250 ml habtejszín
- 1 db citrom reszelt héja
- 4 evőkanál darált mák
- 250 g mascarpone
- 200 g meggybefőtt
- 1-2 dl meggylé
- 20-25 db piskótatallér
Elkészítés
A mascarponét kikeverjük a citromhéjjal és 3 evőkanál meggylével. A tejszínhez hozzáadjuk a cukrot, és felverjük, majd az egészet összekeverjük a mascarponés tál tartalmával, végül hozzákeverjük a 3 evőkanál darált mákot is. A meggylevet egy tálba öntjük, és előkészítünk egy kiskanalat, amelynek segítségével megmártjuk benne a piskótatallérokat. Poharakat készítünk elő, és összeállítjuk a desszertünket: a poharak aljára mákos mascarponekrémet kanalazunk, majd a meggylében pár pillanatra megmártott piskótatallérokat helyezzük rá. Erre ismét 1-2 kanál mákos mascarponekrémet adagolunk, beleszórunk pár szem meggyet, és így haladunk a pohár tetejéig úgy, hogy a tetejére krém kerüljön. Hűtőbe tesszük néhány órára, majd közvetlenül tálalás előtt meggyszemeket helyezünk a pohárkrémek tetejére.
Mákos-morzsás sütemény
Alaptészta:
- 100 g liszt
- 80 g cukor
- 2 db tojás
- 100 g vaj
- fél teáskanál sütőpor
- 150 g magozott meggy
Mákos morzsa:
- 30 g liszt
- 40 g cukor
- 25 g vaj
- fél citrom citrom reszelt héja
- 30 g darált mák
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy 18 cm átmérőjű tortaformát. Először elkészítjük az alaptésztát: a vajat megolvasztjuk, és habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a vajas keverékhez adjuk, és összekeverjük. A masszát a sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és elegyengetjük. A lecsepegtetett meggyet rászórjuk a tésztára, és enyhén bele is nyomkodjuk a szemeket. A mákmorzsához a puha vajhoz hozzáadjuk a cukrot, a darált mákot, a lisztet és a citromhéjat, és kézzel összemorzsoljuk. A morzsát a meggyes alaptésztára szórjuk. 30-35 perc alatt készre sütjük – tűpróbával teszteljük a végén.
Még több klasszikus páros: |