Gasztro

Klasszikus párosok: desszertek csokival és naranccsal

A klasszikus ízpárok egyik legjobbja a csoki és narancs kombinációja. Most három igazi téli finomság következik hűvös hétköznapokra, vagy akár karácsonyra, az ünnepi asztalra.

Marcipáncsiga narancsos csokitöltelékkel

Hozzávalók:

  • 4 dkg vaj
  • 150 g étcsokoládé
  • 1 dl habtejszín
  • 20 dkg marcipánmassza
  • 1 db narancs reszelt héja
Kategóriadesszert
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tejszínt egy lábasban felforrósítjuk, majd beletördeljük az étcsokoládét, hozzáadjuk a vajat és a reszelt narancshéjat. Addig kevergetjük, míg teljesen elolvad a csokoládé és a vaj. Ha kész, hűlni hagyjuk, ha már a lábas nem meleg, hűtőbe rakjuk, hogy megdermedjen (több órára). Ha megdermedt, előkészítjük a marcipánt. Folpacklapok között kinyújtjuk a masszát, elterítjük rajta a narancsos-csokis tölteléket, feltekerjük és 1 cm vastag szeletekre vágjuk.

 

Narancsos-mogyorós csokitorta

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:

  • 5 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 7 dkg + forma kikenéséhez vaj
  • 7 dkg étcsokoládé
  • forma kikenéshez kakaópor
  • fél db narancs reszelt héja
  • tetejére porcukor
  • 6 dkg sótlan mogyoró
  • 8 dkg narancslekvár
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A vajat megolvasztjuk egy lábasban, majd hozzáadjuk az étcsokoládé kockákat és kevergetjük, amíg a csoki el nem olvad. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a narancs reszelt héját, a narancslekvárt és a darált mogyorót is. A tojásfehérjét felverjük és óvatosan összeforgatjuk a lekváros-mogyorós keverékkel. A masszát 18 cm átmérőjű, kivajazott, kakaóporral körbeszórt tortaformába simítjuk és 180 fokon kb. 30 percig sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórva tálaljuk.  

 

Tipp: mogyoró helyett használhatunk diót, és megkenhetjük a tetejét csokikrémmel is – hogy még csokisabb legyen a süti!

Narancsos-csokis csigák:

Hozzávalók kb. 30 db-hoz:

  • 32 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg krémsajt
  • 7 dkg porcukor

Csokis töltelék:

  • 6 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 6 dkg étcsokoládé
  • 1 teáskanál kakaópor
  • 1 db narancs reszelt héja

Teteje:

  • 1 db (csigák megkenéséhez) tojás
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és folpackba csomagolva 1 órán át hűtőben pihentetjük. A töltelékhez a vajat enyhén megolvasztjuk, belereszeljük a csokoládét, hozzáadjuk a cukrot, a kakaóport, és kikeverjük. A tésztát megfelezzük, és az egyik felét erősen lisztezett gyúródeszkán hosszúkás téglalappá nyújtjuk. A töltelék felét rákenjük a tésztára, a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük és 1,5-2 cm széles szeletekre vágjuk. Az így kapott csigákat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Ugyanígy járunk el a másik tésztadarabbal is. A tepsire helyezett csigák oldalait és tetejét lekenjük a tojással. 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

Citromos-mákos sütik
Citromos-mákos sütik
Kókuszos-citromos sütik
Kókuszos-citromos sütik

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top