Az ezerarcú cékla: sütve, főve, reszelve

Ízbolygó | 2014. Február 19.
A céklát a legtöbben csak ecetes salátaként ismerik, és felnőttként is elképzelhetetlennek tartják, hogy másként, megkockáztatom, jobban is el lehet készíteni. Pedig egészen mennyei ízeket fedezhetünk fel benne.

A cékla élettani hatása igen jelentős. Vérképző hatású, segít a vörösvérsejtek regenerálódásában és szaporodásában, a sav-bázis egyensúlyt is szabályozza. A földben lévő gumója magába szívja a talajban található értékes ásványi sókat: kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot, további A-, B- és C-vitamint. Értéke a sötét színű levében van, ami nagy mennyiségben tartalmaz egy antioxidáns hatású vegyületet, a betanint. A nyers cékla leve is nagyon finom, főleg ha egy kis almalét is turmixolunk hozzá.

De miket és hogyan lehet céklából készíteni?

A cékla a hosszú főzés alatt szinte mindent elveszít tápértékéből, így már csak ezért is érdemesebb sütve elkészíteni. A nyers cékla nagyon fog, gumikesztyű használata javasolt, ha csak nem akarunk napokig piros tenyérrel virítani.

Nyersen: Reszelve, salátákhoz keverve. Vagy lének turmixolva.
Sütve: A megmosott céklát 1 ek olívaolajjal alufóliába csomagoljuk, és 200 fokon addig sütjük, míg meg nem puhul. Nagyobb céklák esetében ez 40-50 perc, a kisebbek gyorsabban megsülnek.

A sült céklát aztán rengetegféleképpen hasznosíthatjuk: kevés balzsamecettel elkeverve kis rukkolával szuper saláta lehet belőle. Turmixolhatjuk és kevés alaplével (vagy vízzel) készíthetünk belőle krémlevest, ami zseniális joghurttal. Szintén turmixolva, krémsajttal elkészítve, mentával vagy snidlinggel, vagy keletiesen római köménnyel, pici fahéjjal ízesítve ízletes uzsonnakrém lehet belőle. A hűtőben lesütve, fóliában 1 hétig simán eláll.
Készülhet belőle csokis sütemény/kuglóf/muffin is, a cékla csodásan lazítja a süti tésztáját.

Citromos céklaital

Hozzávalók (1 személyre)
• 1 nagyobb nyers céklagumó
• 3 dl víz vagy almalé
• fél citrom leve

A céklát megmossuk, (gumikesztyűben) meghámozzuk, majd nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. A reszelt céklát a vízzel/almalével leturmixoljuk, citrommal savanyítjuk.

Joghurtos cékla-burgonya főzelék posírozott tojással

Hozzávalók 4 személyre:

• 4 szem burgonya
• 4 db sült cékla
• 1 kisebb hagyma
• 5 ek olaj
• 1 babérlevél
• 3 dl natúr joghurt

A burgonyákat megtisztítjuk, megmossuk, majd felkockázzuk. A hagymát szintén megtisztítjuk és finomra aprítjuk. Egy lábast előmelegítünk és beleöntjük az olajat, majd üvegesre pároljuk a hagymát rajta. Hozzáadjuk a burgonyát, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózzuk, babérlevéllel ízesítjük és puhára főzzük. A sült céklát is megtisztítjuk és felkockázzuk. A megfőtt burgonya levének kb. felét leöntjük róla, kiszedjük a babérlevelet, és a burgonya jó felét leturmixoljuk. Hozzákeverjük a céklakockákat, majd a natúr joghurttal elkeverjük.

Posírozott tojás

 

Hozzávalók:
személyenként 2 tojás
• 1 l víz
• 1 tk ecet

1 liter vizet alacsony lángon melegíteni kezdünk 1 teáskanál ecettel. Addig kell melegíteni, míg apró buborékok kezdenek az edény alján fejlődni. Nagyjából 75-80 fok körül legyen a víz. Ekkor egy kanállal örvényt keverek a vízbe, és az örvénybe engedem a tojást. Amikor megáll a tojás, szépen utoléri és bevonja a fehérje. Akkor jó a tojásunk, ha kicsit megmozgatjuk a vizet, és az úszni kezd. Ekkor a fehérje összeáll, a sárgája pedig klassz folyós. Egy szedőkanállal kihalásszuk a tojást. Ha csak később használom fel, akkor jeges vízbe engedem. Használat előtt pedig forró, sós vízbe mártom, és már tálalható is.

Céklasaláta rákkal

Hozzávalók 4 személyre:
• 1 nagyobb csomag kevert salátamix
• 2 céklagumó
• 1 kígyóuborka
• 1 alma
• 30 dkg rák (lehet dobozos koktélrák vagy mirelit garnéla, ez utóbbit fokhagymás olajon kell 5 perc alatt elkészíteni)

Öntet:
• 8 ek olaj
• 2 ek fehérborecet (vagy valamilyen lágy gyümölcsecet, esetleg citromlé)
• 1 tk mustár
• fél tk méz

Az öntet hozzávalóit botmixerrel összekeverjük.

A nyers céklát meghámozzuk (kesztyű!), megmossuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a salátával, a megmosott, felkockázott almával, illetve a szintén felkockázott uborkával. Összeforgatjuk az öntettel, majd rászórjuk a rákokat. Citromlével is meglocsolhatjuk.

Exit mobile version