Ne dobd ki a kenyeret! – Ötletek újrahasznosításra

nlc | 2014. Március 12.
A száraz kenyér, kifli, kalács a legjobban újrahasznosítható alapanyagok. Nemcsak bundáskenyeret vagy pirítóst lehet belőle készíteni, hanem a fehér kenyér beléből remek házi zsemlemorzsát, vagy pirítva (sajttal megszórva) krutont, melyet levesbetétként kínálhatunk, vagy a következő finomságokat.
Ne dobd ki a kenyeret! – Ötletek újrahasznosításra

Parmezános bundáskenyér muffin

•    4 tojás
•    1 ek. tejföl, joghurt
•    2 szelet szikkadt (barna) kenyér
•    fél kápia paprika
•    1 csokor petrezselyem
•    3 dkg reszelt parmezán
•    Só
•    Frissen őrölt bors
•    Szilikon (muffin)sütő

A tojásokat megmossuk, feltörjük, és villával a tejföllel, joghurttal felverjük, sózzuk, belereszeljük a parmezánt és a kockára vágott paprikával, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. A szikkadt kenyeret felkockázzuk, majd a tojással összeforgatjuk és a masszát a szilikonos formába merjük, majd 180 fokon, légkeveréssel 20 perc alatt pirosra sütjük. Kicsit meg is emelkedik. Újramelegíthető sütőben, mikróban.

Túrós kalácsfelfújt

•    30 dkg kalács
•    15 dkg túró
•    3 tojás
•    fél l tej
•    8 dkg cukor
•    20 dkg mirelit eper

A tejet meglangyosítjuk, beledobjuk a vajat. A tojásokat a cukorral felhabosítjuk, majd hozzákeverjük a vajas tejet és a túrót. A kalácsszeleteket egy kivajazott kerámiatálba fektetjük, majd ráöntjük a tejes krémet, és kicsit bele is nyomkodjuk, hogy felszívja a kalács a tejes keveréket. Az epreket elosztjuk a tálban, majd 180 fokon pirosra sütjük.

Rukola saláta fetával és kenyérrel

•    10 dkg rukola
•    1 kígyóuborka
•    1 kápia paprika
•    1 paradicsom
•    10 dkg feta
•    6 ek. olaj
•    4 ek. fehérborecet
•    Só

A zöldségeket megmossuk, előkészítjük. A paradicsom csumáját kivágjuk, és felkockázzuk, a paprikát és az uborkát szintén kockára vágjuk. A rukolával elkeverjük. Az öntetet botmixerrel elkeverjük, majd a salátával szintén elkeverjük. A fetát rámorzsoljuk, a kifliket megpirítjuk a salátához.

TIPP: ha nem böjtölünk, ehetjük több kenyérrel, így a toszkán kenyérsalátát, a panzanellát készítjük el. Kenyér, uborka, paradicsom, fokhagyma, lila hagyma és az öntet (lsd. a receptben). Bekever, pihentet fél órát, majd elfogyaszt.

 

Exit mobile version