Parmezános bundáskenyér muffin
• 4 tojás
• 1 ek. tejföl, joghurt
• 2 szelet szikkadt (barna) kenyér
• fél kápia paprika
• 1 csokor petrezselyem
• 3 dkg reszelt parmezán
• Só
• Frissen őrölt bors
• Szilikon (muffin)sütő
A tojásokat megmossuk, feltörjük, és villával a tejföllel, joghurttal felverjük, sózzuk, belereszeljük a parmezánt és a kockára vágott paprikával, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. A szikkadt kenyeret felkockázzuk, majd a tojással összeforgatjuk és a masszát a szilikonos formába merjük, majd 180 fokon, légkeveréssel 20 perc alatt pirosra sütjük. Kicsit meg is emelkedik. Újramelegíthető sütőben, mikróban.
Túrós kalácsfelfújt
• 30 dkg kalács
• 15 dkg túró
• 3 tojás
• fél l tej
• 8 dkg cukor
• 20 dkg mirelit eper
A tejet meglangyosítjuk, beledobjuk a vajat. A tojásokat a cukorral felhabosítjuk, majd hozzákeverjük a vajas tejet és a túrót. A kalácsszeleteket egy kivajazott kerámiatálba fektetjük, majd ráöntjük a tejes krémet, és kicsit bele is nyomkodjuk, hogy felszívja a kalács a tejes keveréket. Az epreket elosztjuk a tálban, majd 180 fokon pirosra sütjük.
Rukola saláta fetával és kenyérrel
• 10 dkg rukola
• 1 kígyóuborka
• 1 kápia paprika
• 1 paradicsom
• 10 dkg feta
• 6 ek. olaj
• 4 ek. fehérborecet
• Só
A zöldségeket megmossuk, előkészítjük. A paradicsom csumáját kivágjuk, és felkockázzuk, a paprikát és az uborkát szintén kockára vágjuk. A rukolával elkeverjük. Az öntetet botmixerrel elkeverjük, majd a salátával szintén elkeverjük. A fetát rámorzsoljuk, a kifliket megpirítjuk a salátához.
TIPP: ha nem böjtölünk, ehetjük több kenyérrel, így a toszkán kenyérsalátát, a panzanellát készítjük el. Kenyér, uborka, paradicsom, fokhagyma, lila hagyma és az öntet (lsd. a receptben). Bekever, pihentet fél órát, majd elfogyaszt.