Kiderült, miért ízlik kevésbé az étel a repülőn

nlc | 2014. Április 15.
Nem az étel minőségével, hanem az ízlelőbimbóinkkal van a gond. Legalábbis egy kutatás szerint.

A német Fraunhofer Intézet kutatói megállapították, hogy út közben a repülőgép kabinjának atmoszférája és száraz levegője elzsibbasztja az ízlelőbimbókat, ahhoz hasonló módon, mint amikor náthásak vagyunk. A magasban az utasok mind az édes, mind pedig a sós ízeket 30 százalékkal kevésbé intenzíven érzékelik.

A kabinban uralkodó alacsony páratartalom eltompítja a szagérzékelést is, ami elengedhetetlen az ízek teljes érzékeléséhez. Grant Mikels, a legismertebb német légitársaság kulináris fejlesztéssel foglalkozó főszakácsa hozzátette továbbá, hogy a repülőgépen tapasztalható zaj szintén egyaránt tompítja az édes és a sós íz érzékelését, a ropogósság érzetét viszont növeli.

Forrás: Daily Mail

Exit mobile version