Húsvét után: mi legyen a sok maradékkal?

Nagy Réka | 2014. Április 21.
Húsvétkor bőven kerül az asztalra sonka, tojás, kalács. Ez természetes, mint ahogy az is törvényszerűnek mondható, hogy nem fogy el minden maradéktalanul a bőségtálból. Jó lenne, ha ilyenkor minél kevesebb étel végezné hulladékként, ezért Ökoanyu most pár olyan recepttel készült, amelyek az újrahasznosításra fókuszálnak.
Húsvét után… Mi legyen a sok maradékkal?

Egyszerű tojáskrém

Ezt a receptetmég a nagymamámtól tanultam, húsvét után igazi jolly joker, ugyanis a fő összetevője a tojás. Sok verziója ismert, nálunk ez volt a családi kedvenc.

Hozzávalók:
• 5 kemény tojás
• 10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
• kevés mustár
• só, bors
• egy kis fej vöröshagyma fele reszelve

A tojások sárgáit nyomkodjuk össze villával, a fehérjéket reszeljük le, és keverjük habosra a puha vajjal és apróra vágott hagymával. Adjunk hozzá egy kevéske mustárt (nagyságrendileg egy kávéskanálnyit, de ha savanykásabban szeretjük, lehet több is), majd ízesítsük sóval-borssal. Pirítóssal, de friss puha kenyérrel is isteni.

Sonkás sajtkrém

Hozzávalók:
• 10 dkg sonka
• 10 dkg krémsajt
• 1-2 evőkanál tejföl
• só, bors

A húsvéti sonka maradékairól vágjuk le a zsírosabb részeket, majd vágjuk kisebb kockákra. Utána az összes hozzávalót tegyük aprítógépbe (használhatunk botmixert is), és készítsünk belőle homogén krémet.

Tormás sajtkrém snidlinggel

Hozzávalók:
• 20 dkg sajtkrém
• egy evőkanál ecetes torma vagy tormakrém
• egy szűk maréknyi apróra vágott snidling
• só, bors

A hozzávalókat összekeverjük, hozzáadjuk a snidlinget, sóval, borssal ízesítjük. Feldobja a krémet, ha színes borsot vagy rózsaborsot használunk sima bors helyett.

Gyors tejszínes masnitészta sonkával, zöldborsóval

A sonkamaradékok hasznosítására húsvét után a szinte klasszikusnak és hagyományosnak mondható sonkás tészta adja magát, most egy kis zöldborsóval bolondítottuk meg.

Hozzávalók:
• 20 dkg masnitészta
• 15 dkg kockára vágott sonka
• 150 ml főzőtejszín
• 10 dkg mirelit zöldborsó
• kevés vaj

A tésztát főzzük meg. Egy serpenyőbe tegyünk egy kevés vajat, és kicsit forgassuk meg benne a zöldborsót, majd dobjuk mellé a kockára vágott sonkát. Forgassuk össze, majd mehet rá a tészta, és amikor minden “összemelegedett”, öntsük le a tejszínnel és forgassuk össze. Reszelt sajttal tálaljuk!

Rilette sonkából

A rilette – bár az elnevezése elegánsan hangzik – valójában a szegény ember pástétoma, és talán most kezd újra divatba jönni. Ennek oka egyszerű: legtöbbször maradéknak számító sertéshúsból készült, és a húson kívül alig kell hozzá valami, leginkább csak zsír. Nevezhetjük húskrémnek is, állaga ugyanis majdnem krémes, a húst ugyanakkor legjobb szálakra bontani hozzá. Készítik füstölt húsból is. A húsvétról maradt főtt sonka szinte magától szálaira esik szét, füstölt is, így, ha már unjuk a hagyományos formátumban, adja magát, hogy valami újjal próbálkozzunk.

Hozzávalók:
• a maradék főtt sonka
• a maradék főtt sonka “hája”
• libazsír
• húsleves (talán ebből is maradt valamennyi húsvétról)
• só, bors

Tegyük fel a tűzre egy lábosban a sonka hájas részét kockákra vágva egy jó adag libazsírral együtt. Amikor kiolvadt, tegyük hozzá a szálaira bontott sonkát, és alacsony lángon, gyakran megkeverve pároljuk. Ha már látjuk, hogy a sonka a korábbiaknál is jobban szétesett, öntsük fel annyi húslevessel és fehérborral, hogy ellepje a sonkát. Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt pároljuk tovább.

Mivel a sonkát már főtt állapotában kezdjük el még tovább főzni, az egész folyamat nem tart túl sokáig. Leszűrjük, kihűtjük, a leszűrt pecsenyelével ugyanígy teszünk. Amikor valamennyi összetevő kihűlt, a zsír elvált a pecsenyelétől, a sonkát szálaira szedve újra lábosba tesszük, majd folyamatosan kevergetve annyi pecsenyelevet és zsírt adunk hozzá, amennyit “felvesz”. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Vegyük le a tűzről, hűtsük le, befőttesüvegben vagy cserépedényben hosszan eláll.

Forrás: Energia Magazin

Még több recept húsvétra:

Próbáld ki te is: Kólás húsvéti sonka

Exit mobile version