Epersaláta, epres vinaigrette-tel
Üde látvány üde ízzel. Ez most egy húsmentes verzió, de gazdagítható ebédről vagy vacsoráról megmaradt sült csirkehússal és kéksajttal is.
Hozzávalók:
• 2-3 bögre vegyes salátalevél
• 3 szál újhagyma
• 3 szál spárga
• 6-8 szem eper
• 5 dkg dió
Epres öntet:
• 20 ml fehér borecet
• 20 ml olíva- vagy repceolaj
• 3 szem eper
• 2 kiskanál méz
Keverjük össze a mézet az ecettel és az olajjal. Tisztítsuk meg az epreket és mozsárban zúzzuk szét őket. Passzírozzuk át egy teaszűrőn és adjuk az öntethez. (Csinálhatjuk úgy is, hogy az egész öntet hozzávalóit az eperrel együtt összeturmixoljuk.) A spárgát tegyük lobogó forró vízbe, majd két-három perc után vegyük ki és szeleteljük nagyobb darabokra. Közben az újhagymát is daraboljuk fel és egy kiskanál olajon rövid idő alatt pirítsuk meg. Rendezzük egy tálra a salátaleveleket, a spárgát és a grillezett újhagymát. Adjuk hozzá a felszeletelt epret és a diót. Locsoljuk meg az öntettel.
Fűszeres epercsatni
Több lehetőség van benne, mint gondolnánk, mert nem csak indiai jellegű főétel mellé kerülhet belőle, hanem jó minőségű sajt kísérőjeként is, sós krékerrel kenve.
Hozzávalók
kb. 2,5 dl-is üveghez:
• 30 dkg eper
• 10 dkg cukor
• 1 kiskanál olaj
• 1 ánizs
• 1 fahéjrúd (vagy 1 mokkáskanál őrölt)
• fél szárított chili
• 1 mokkáskanál római kömény
Tisztítsuk meg alaposan az epreket és szeleteljük fel.
Forrósítsuk fel az olajat, és rövid idő alatt (nem több, mint 30 másodperc) pirítsuk meg rajta a csilit és a római köményt. Ezután adjuk hozzá az epret és a cukrot, ízesítsük ánizzsal, fahéjjal, és főzzük lekvár sűrűségűre. Nem kell túl főzni, 30-40 perc elég neki.
Epres frissítő
Ha limonádérajongó vagy, kóstold meg ezt is, igaz, citrom nincs benne, de üde, frissítő hatású ital.
Hozzávalók:
• 30 dkg eper
• 8 dl ásványvíz
• 1-2 kanál méz
Alaposan mossuk át az epreket, majd vágjuk félbe őket, öntsük fel ásványvízzel és tegyük a hűtőbe néhány órára. Tálaláskor adjunk hozzá jégkockát és ízesítsük kevés mézzel.