Boros sült csirke
A receptet még Daniella kolléganőmtől kaptam, mielőtt elment babázni, azóta is havonta legalább kétszer ez van nálunk.
Hozzávalók
• 4 darab csirke-felsőcomb
• 2 deci száraz fehérbor
• 3-4 evőkanál liszt (én teljes kiőrlésűt használok)
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 fej vörös hagyma
• só, bors
1. A teljes művelet tényleg pofonegyszerű, a megtisztított, lecsöpögtetett húst lisztben megforgatom, sózom, borsozom.
2. Serpenyőben kérget sütök rá, majd jénaiba teszem őket. Mellédarabolom a hagymát, felöntöm borral (lehet még egy pici lisztet beleszórni, így több szaftja lesz), majd bedobom a sütőbe.
3. 170 fokon sütöm, letakarva 25 percig. Majd leszedve a fóliát addig, amíg puha és ropogós nem lesz.
Tipp: Bár lehet kapni néhány helyen filézett csirkecombot, én magamnak szeretem kicsontozni a húst, így a család egyik részének rajta maradhat a ropogós bőr, akik pedig nem kérik, azoknak leszedem.
Mézes-mustáros sült csirke szaftosan
Mindig imádtam a mézes-mustáros csirkét, de a serpenyős verziókkal, amiket a neten találtam, nem tudtam megbarátkozni. Azt akartam, hogy szaftos is legyen a csirke, de sült is. Ezt a megoldást találtam ki:
Hozzávalók
• 4 darab csirke-felsőcomb
• 3-4 evőkanál olívaolaj
• 3-4 evőkanál mustár
• méz (mindenki annyit tegyen bele, amennyit kíván, érdemes kóstolni)
• só, bors, csili
• balzsamecet
1. A csirkét kifilézem, majd megtörlöm őket.
2. Fogok egy tálat, amiben összekeverem az olajat, a mustárt és a mézet, valamint a fűszereket (csilit csak módjával). Beleforgatom a húst, és lefújom egy kis pikáns balzsamecettel (én cseresznyéset használok.) Elsőre talán bizarrnak tűnik, de a tényleg minimális balzsamecet még pikánsabb ízt ad a husinak.
3. Fóliával letakarom a tálat, és berakom a hűtőbe. Általában reggel, munka előtt elkészítem, és este, amikor hazaérek, kiveszem a hűtőből, bedobom a jénaiba, és már mehet is a sütőbe.
4. 35-40 perc sülés után leveszem a fóliát, és megnézem, puha-e a husi, ha igen, akkor mehet vissza, de már fólia nélkül. Mielőtt kivenném a ropogós combokat, gyorsan kikeverek még egy adag szószt, és rálocsolom a húsra, ennek már nem kell rápirulnia, csak szaft lesz belőle.
Tipp: Nem szabad a mustáron spórolni, de érdemes kerülni a nagyon erős, már-már maró mustárokat.
Mézes lila hagymás csatnis csirke
Anyukám egyik nap azzal hívott fel, hogy lila hagymás, gojibogyós csatnit vett nekem a piacon. Na de ebből mit csináljak? – kérdeztem magamban. Oké, tudom, ez leginkább mártogatós, de miért ne építsük be a receptbe?
Hozzávalók
• 4 darab csirke-felsőcomb
• 3 kanál csatni
• 2-3 evőkanál méz
• olívaolaj
• só, bors
1. A csatnit, a mézet és az olívaolajat elkeverem, és beleteszem a combokat.
2. Só, bors, és már mehet is a hűtőbe.
3. Hagyom állni, amennyi időm van, és aztán rakom a sütőbe. Először lefedve sütöm 170 fokon 40 percet, és ha megpuhult, már csak hagyom ropogósra sülni.
Tipp: Akár kérget is lehet sütni a husira, mielőtt a sütőbe tennénk, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg a méz miatt.
Köretek: Nálunk április óta ki van űzve a konyhából a krumpli, a tészta és a rizs. Helyette ezekhez a csirkékhez barna rizst, kuszkuszt, bulgurt, teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát (fejenként 80-100 gramm), hajdinát vagy salátát készítek.