Fehérboros-zöldséges nyúlcomb
Hozzávalók:
- ízlés szerint só, bors
- 2 db nyúlcomb
- 2 evőkanál kacsazsír
- 2 salotta hagyma apróra vágva
- 2 fokhagyma apróra vágva
- 3 nagy sárgarépa felkockázva
- fél zellergumó felkockázva
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 2 dl száraz fehérbor
- 6 dl leszűrt húsleves
- 2 babérlevél
- 2 ág friss kakukkfű
Elkészítése:
A (szoba-hőmérsékletű) nyúlcombot alaposan leitatjuk konyhai papírtörlővel, mindkét oldalán sózzuk, borsozzuk. Magas falú serpenyőben felolvasztjuk a kacsazsírt, majd a nyúlcombot mindkét oldalán kissé megpirítjuk. Kivesszük a serpenyőből, és félretesszük. Ugyanazon a zsiradékon üvegesre pirítjuk a finomra aprított salottát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát és zellert. Néhány percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét. Erős lángon felforraljuk, felöntjük a fehérborral, és hagyjuk, hogy az teljesen elpárologjon.
Ekkor az edénybe öntjük a leszűrt húslevest, hozzáadjuk a babérlevelet és a kakukkfüvet. Beletesszük a nyúlcombokat, végül fedő alatt, kb. 1-1,5 óráig főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul. A mellette főtt zöldségeket akár turmixolhatjuk is, így vadasszerű mártást kapunk. Vagy maradhatnak a zöldségek rusztikus formában is. Tálalhatjuk körettel, pl. újburgonyával, de egy darab bagettel is csodálatos.