Leves, főétel, édesség: 15 recept céklával, és egyik sem savanyúság

Kun Gabi | 2014. November 06.
Az évnek ebben a szakában rendszeresen azon kapom magam, hogy céklákat látok mindenhol. Nem, nem azért, mert hallucinálok, hanem tényleg ott a sok cékla a zöldségeseknél, újra fejtörést okozva, hogy mit főzzek-süssek belőle. Az utóbbi évek céklaőrületének hála, meglepően sokféle receptet leltem hozzá, mert az ecetes cékla is finom, de annyi még a fantasztikus lehetőség.

“Egresből, répából, céklából és széklábból”

Ehetjük persze nyersen, nem feltétlenül kell feldolgoznunk ahhoz, hogy fogyasztható, sőt finom legyen. Ha amellett döntünk, hogy magában esszük, akkor nagyon jót teszünk az egészségünkkel. Vérképző hatású, segíti a vörösvérsejteket a regenerálódásban és a sav-bázis egyensúlyt is szabályozza. Tartalmaz kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot és vitaminokat, amikre mind szükségünk van. Édeskés íze miatt még élvezetes is a fogyasztása, főleg ha összeeresztjük már gyümölcsökkel és zöldségekkel egy gyümölcscentrifuga segítségével, jó adagnyi smoothie-t varázsolva belőle.

A céklából – csakúgy, mint az almából – meglepő módon akár egy teljes menüt is összeállíthatnánk. Levesként, főételként és desszertekhez is remekül használható, ízletessé és különlegessé teszi az ételeket. Nem mellesleg pedig még rózsaszínné is változtathatjuk vele a fogásokat, aminek például az én lányaim rendkívüli módon tudnak örülni.

Céklát levesnek

Bevallom, én nem rajongtam gyerekkoromban a cékláért, aztán viszont az egészséges étkezés szellemében megkóstoltam felnőttkoromban, és azóta beiktatom minden ősszel a repertoáromba. A levesek különösen közel állnak a szívemhez, többféle céklalevest is próbáltam, a gyerekeim kedvence például a köményes verzió, illetve a tejszínesből is hajlandóak voltak enni, ami nagy szó. Az alma és a torma is remekül illik egy levesbe a céklával, ahogy azt ebben a receptben is olvashatjátok. A tojás pedig a joghurtos céklalevessel jár kézen fogva, bármennyire is furcsán hangozhat elsőre. Számomra az első helyen áll az eddig kóstolt céklalevesek között, ezért ennek a receptje álljon csak itt:

Joghurtos céklakrémleves tojással

Hozzávalók:

A lila hagymát felkockázzuk és vajon megpároljuk. Utána rádobjuk a megpucolt céklát, krumplit, és félig megpároljuk. Felöntjük az alaplével, majd puhára főzzük. Botmixerrel pépesítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és a joghurtot. Sózzuk, borsozzuk, és ha kell, egy kicsi cukorral édesítjük. (Ezt mi ki szoktuk hagyni, mert a párolt, szinte karamellizált cékla pont annyira édes, hogy nem kell bele több cukor.) Gerezdekre vágott tojással tálaljuk.

Céklát főételnek

Bizony, főételnek, nem pedig főétel mellé, ahogy azt jól megszokhattuk gyerekkorunkban. Egyébként én azt is szerettem, ma is bírom akár magában is enni, amikor savanyúságként tálalják elém, de ez más kérdéskör. Főételnek most nem céklás kéregben sült nagy húsokat fogok felvonultatni, mi inkább könnyebb fogásokhoz használjuk a céklát. Épp ma néztem ki magamnak például egy tökéletes könnyű vacsorának ígérkező, pácolt sütőtökös-céklás receptet, álljon is itt az utókornak.

Pácolt-sült sütőtök és cékla

Hozzávalók (1 személyes tál):

A tálaláshoz:

Az elkészítés menetét a Rizsázzunk blogon olvashatod el.

Ennél szezonálisabb receptet ki sem lehet találni, de azért szimpatizálok a céklasaláta rákkal fedőnevű recepttel is erőteljesen. Már csak a rák miatt is vonzó, mert a tengeri herkentyűk nagy rajongója vagyok. Ha mégis valamilyen hagyományosabb, főételesebb ebédre vágynánk a céklánkból, akkor pedig a sült céklára van szükségünk, csirkével és barna rizzsel.

Még nem hagyjuk el a főételek talaját, mert meg kell ismerkedni a rakottasok világában is a céklával. Párosítanád például pont zellerrel? A helyes válasz az, hogy mindenképpen, mivel a tejszínes céklás-zelleres rakottas kifejezetten ínycsiklandóan hangzik. Ugyanígy kipróbálásra született – főleg az egészségesen étkezők körében – a céklapizza, aminek a tésztája sosem találkozott liszttel. Az ínyenceknek pedig még kihagyhatatlan a kecskesajtos-céklás rizottó is.

Egyébként ahogy olvasgattam a recepteket, a kecskesajtot előszeretettel használják a céklával együtt a legkülönbözőbb variációkban, a legegyszerűbb közülük a rétegzett cékla-kecskesajt szeletek, ami a végtelenül egyszerű, ám annál látványosabb kategóriába tartozó étel.

Céklát nassolnivalónak

A kedvenc részemhez értünk – naná, hogy az édességek világában nézünk körül. Pontosabban a mindenféle nassolásra alkalmas ételek világában, mert van itt keksz is, ami sajtos és céklás, és most azonnal ki kell próbálni. Gondolkodtam rajta, hogy felfüggesztem a cikk írását is, hogy ezt megsüssem hirtelen, de talán még egy félórácskát bírok várni vele. A receptjét mindenképpen megosztom veletek is, mert szerintem zseniális.

Ropogós pink kekszek (céklával, sajttal)

Hozzávalók:

Az elkészítésről a Kekszműhelyben olvashatsz.

A csokoládé és a cékla együtt nyerő páros, ezzel a két hozzávalóval rengeteg recept áll rendelkezésünkre. Ilyen a céklás-csokis kevert süti, amiből még a gyerekek is esznek bőven, főleg ha nem tudják, hogy van benne cékla. Vagy a húszperces céklatorta, ami amellett, hogy nagyon finom, még ráadásul gyönyörűséges is.

 

A céklatorta továbbfejlesztett változata is sütésre érdemes, már csak azért is, mert itt a narancsok szezonja is, úgyhogy a narancsos-céklás csokis torta kifejezetten főnyereménynek tűnik. Ami viszont látványban abszolút verhetetlen, és egyszerűen muszáj kipróbálni azoknak, akik csajos süteménnyel szeretnének villantani, az a céklás sajttorta, ami vadítóan pink színt kap a céklától.

Exit mobile version