Gyerekmenü

Ezt is lehet céklából?!

A céklát a legtöbben csak ecetes salátaként ismerik, és elképzelhetetlennek tartják, hogy jól is el lehet készíteni. Félre a tévhitekkel! Eláruljuk, hogy még a babáink is szeretik ezt a földes ízű gumóst.

Anyukaként sokszor esünk abba a hibába, hogy ha valamit nem szeretünk, azt hajlamosak vagyunk kerülni, nem készítünk belőle semmit. A cékla is mostohagyerek a hazai konyhák nagy részében. Pedig érdemes vele próbálkozni ilyen-olyan formában.

Élettani hatása is jelentős. Vérképző hatású, segít a vörösvérsejtek regenerálódásában és szaporodásában, a sav-bázis egyensúlyt is szabályozza. A földben lévő gumója magába szívja a talajban található értékes ásványi sókat: kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot és A-, B- és C-vitaminokat. Értéke a sötét színű levében van, amely nagy mennyiségben tartalmaz egy antioxidáns hatású vegyületet, a betanint. A nyers cékla leve is nagyon finom.

Ezt is lehet céklából?!

De miket és hogyan lehet céklából készíteni?

A hozzátáplálás elején sütve és turmixolva érdemes a babának adni, pl. burgonyával keverve. A megmosott céklát egy evőkanál olívaolajjal alufóliába csomagoljuk és 200 fokon addig sütjük, míg meg nem puhul. Nagyobb céklák esetében ez 40-50 perc, a kisebbek gyorsabban megsülnek. Amikor langyosra hűl, meghámozzuk és kis vízzel leturmixoljuk. Érdemes  jégkockatartóba kiporciózni és lefagyasztani, majd hűtőtasakban tárolni tovább, így egész évben elérhető és könnyen dúsíthatjuk vele akkor is babáink főzelékét, amikor nem kapható a piacon. Lehet párolni is, azonban az a tapasztalatunk, hogy a sült zöldségek (így a cékla is) sokkal finomabbak, aromásabbak lesznek sütve. A sütés során ugyanis a zöldségekben lévő cukortartalom karamellizálódik, így a végeredmény sokkal édeskésebb lesz. Érdemes megpróbálni a karfiolt is sütve (pici olajjal átforgatni a rózsákat, majd sütőpapírral bélelt tepsire teríteni és megsütni), egészen más arcát fogja mutatni, mint amit a levesekből ismerhetünk.

Kisgyermekeknek készíthetünk a céklából chipset is. A nyers gumót vékonyra gyaluljuk, olajjal megkenjük mindkét oldalát és 160 fokos sütőben megsütjük. A céklakrémleves sült céklakockákkal pedig a nagyobb korosztály körében hódíthat, feltéve ha hajlandóak félretenni az előítéleteiket, hogy a cékla csak édes-ecetes vízben megúsztatva ehető.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top