Piskóta:
• 150 g tojás (60 g sárgája, 90 g fehérje)
• 75 g xilit
• 90 g darált dió
• 50 g mandulaliszt
• 25 g kakaópor (10-12%-os)
• 4 g szódabikarbóna
• csipet só
• 70 g olvasztott vaj
• 75 g víz
Elkészítése:
Tojássárgáját a fehérjével és a xilittel felverjük, a többi száraz anyagot összekeverjük (dió, mandula, kakaó, szódabikarbóna, só). A vajat a vízzel felmelegítjük (langyosra). Ha kemény habbá verődött a tojásos rész, beleöntjük a vajat és óvatosan belekeverjük a száraz anyagot. A masszát 16-os tortakarikába beleöntöm, 120 g masszát 8 szeletes tortakarikába 160 fokon 10-15 percig sütjük.
Meggyöntet:
• 200 g mirelit meggy
• 8 g eritritol
• 10 g almapektin
A mirelit meggyet felforraljuk és az eritrittel összekevert pektinnel besűrítjük. (Lehetőleg előző nap főzzük össze.)
Marcipánréteg:
• 70 g diabetikus marcipán
Csokis tejszíntöltelék:
• 90 g víz
• 150 g eritritol
• 60 g kakaó (20-22%-os)
• 20 g diabetikus csokoládé
• csipet só
400 g állati tejszínhab (33%)
130 g főzött zselatin*
*Főzött zselatin:
• 1 liter víz
• 160 g zselatin
A vizet az eritritollal felforraljuk, beleszórjuk a kakaót, csipet sót és a csokoládét, majd szobahőmérsékletre hűlés után a felolvasztott zselatinnal összekeverjük, és belekeverjük a tejszínhabot.
Krokant (roppanós rész)
• 7 g diabetikus étcsokoládé
• 14 g pörkölt mandulapálcika
A pörkölt mandulapálcikákat összekeverjük a felolvasztott csokoládéval és szilikonpapírra szétszórjuk.
Díszítés:
• 2 g kakaó szóráshoz (nem olvadós)
• 10 g pörkölt mandulapálcika
Összeállítás
A 16 szeletes átmérőjű piskótát kipapírozott tortakarikába helyezzük, a roppanós csokoládés mandulát rászórjuk és a csokoládés tejszínes rész egyharmad részét ráhelyezzük. A 8 szeletes piskótalap nagyságú marcipánkorongot ráragasztjuk (vékony csokis tejszínrész) a 8 szeletes piskótalapra. A marcipánlappal lefelé rátesszük a csokis tejszín tetejére középre igazítva. A meggy tölteléket nyomózsákból a 8 szeletes méretű piskóta lap köré húzzuk úgy, hogy a papírhoz NE érjen hozzá. A meggy és a papír közé szintén nyomózsákkal kinyomjunk egy tejszínes csokoládékrémet gyűrűként, majd a maradékot a tetejére rátesszük, kártyával egyenesre húzzuk és evőkanállal feltüskézzük.
Hűtőbe téve minimum 6 óra után nem olvadós kakaóval megszórjuk, és a pörkölt mandulapálcikákkal díszítjük.
Kipróbáltuk a többi országtortát is, itt vannak a receptek!
Ha többet szeretnél megtudni a cukorbetegségről, látogass el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ingyenes családi egészségnapjára!