nlc.hu
Gasztro
Csokis kaland: süsd meg az ország cukormentes tortáját!

Csokis kaland: süsd meg az ország cukormentes tortáját!

Minden van benne, ami egy csúcsszuper csokitortához kell, csak éppen cukor nincs. Itt az ország cukormentes tortájának a receptje.

Piskóta:

• 150 g tojás (60 g sárgája, 90 g fehérje)

• 75 g xilit

• 90 g darált dió

• 50 g mandulaliszt

• 25 g kakaópor (10-12%-os)

• 4 g szódabikarbóna

• csipet só

• 70 g olvasztott vaj

• 75 g víz

Elkészítése:

Tojássárgáját a fehérjével és a xilittel felverjük, a többi száraz anyagot összekeverjük (dió, mandula, kakaó, szódabikarbóna, só). A vajat a vízzel felmelegítjük (langyosra). Ha kemény habbá verődött a tojásos rész, beleöntjük a vajat és óvatosan belekeverjük a száraz anyagot. A masszát 16-os tortakarikába beleöntöm, 120 g masszát 8 szeletes tortakarikába 160 fokon 10-15 percig sütjük.

Csokis kaland: süsd meg az ország cukormentes tortáját!

Meggyöntet:

• 200 g mirelit meggy

• 8 g eritritol

• 10 g almapektin

A mirelit meggyet felforraljuk és az eritrittel összekevert pektinnel besűrítjük. (Lehetőleg előző nap főzzük össze.)

Marcipánréteg:

• 70 g diabetikus marcipán

Csokis tejszíntöltelék:

• 90 g víz

• 150 g eritritol

• 60 g  kakaó (20-22%-os)

• 20 g diabetikus csokoládé

• csipet só

400 g állati tejszínhab (33%)

130 g főzött zselatin*

*Főzött zselatin:

• 1 liter víz

• 160 g zselatin

A vizet az eritritollal felforraljuk, beleszórjuk a kakaót, csipet sót és a csokoládét, majd szobahőmérsékletre hűlés után a felolvasztott zselatinnal összekeverjük, és belekeverjük a tejszínhabot.

Krokant (roppanós rész)

• 7 g diabetikus étcsokoládé

• 14 g pörkölt mandulapálcika

A pörkölt mandulapálcikákat összekeverjük a felolvasztott csokoládéval és szilikonpapírra szétszórjuk.

Díszítés:

• 2 g kakaó szóráshoz (nem olvadós)

• 10 g pörkölt mandulapálcika

Összeállítás

A 16 szeletes átmérőjű piskótát kipapírozott tortakarikába helyezzük, a roppanós csokoládés mandulát rászórjuk és a csokoládés tejszínes rész egyharmad részét ráhelyezzük. A 8 szeletes piskótalap nagyságú marcipánkorongot ráragasztjuk (vékony csokis tejszínrész) a 8 szeletes piskótalapra. A marcipánlappal lefelé rátesszük a csokis tejszín tetejére középre igazítva. A meggy tölteléket nyomózsákból a 8 szeletes méretű piskóta lap köré húzzuk úgy, hogy a papírhoz NE érjen hozzá. A meggy és a papír közé szintén nyomózsákkal kinyomjunk egy tejszínes csokoládékrémet gyűrűként, majd a maradékot a tetejére rátesszük, kártyával egyenesre húzzuk és evőkanállal feltüskézzük.

Hűtőbe téve minimum 6 óra után nem olvadós kakaóval megszórjuk, és a pörkölt mandulapálcikákkal díszítjük.

Kipróbáltuk a többi országtortát is, itt vannak a receptek!

Ha többet szeretnél megtudni a cukorbetegségről, látogass el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ingyenes családi egészségnapjára!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top